2024. 07. 12. péntek

Dalma, Izabella
1 EUR 394 HUF
1 GBP 467 HUF

Fiatalok véleményét kérdezik az Unió bővítéséről

Brüsszeli tanulmányúttal jutalmazzák a legjobb esszét
Annak érdekében, hogy megismerje a fiatalok véleményét a kibővített Európai Unióról, az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága „Annyira hasonló, annyira különböző, annyira európai” címmel esszépályázatot hirdet az Európai Unió 28 tagállamában, köztük Magyarországon.

A 18 és 25 év közötti pályázóknak november 5. és február 27. között ezerszavas esszét kell írniuk a kibővített Európai Unióról, két megadott témakör egyikében. Az országos győztes háromnapos brüsszeli tanulmányutat nyer, esszéje pedig megjelenik az Európai Bizottság hivatalos weboldalán, míg az európai nyertes pályamunkáját egy nemzetközi médium is közölni fogja. A pályázat hazánkban az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, a Zsigmond Király Főiskola, DUE Médiahálózat, valamint a Pesti Est és est.hu a támogatásával valósul meg.

A sikeres bővítések eredményeképpen az Európai Unió (EU) a világ legnagyobb gazdasága, amely több mint 500 millió lakossal rendelkezik. Az EU tagországainak száma Horvátország 2013-as csatlakozásával 28-ra nőtt. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Koszovó*, Montenegró, Szerbia és Törökország a jelöltek vagy a lehetséges jelöltek sorába tartoznak. Közülük néhányan már megkezdték a tárgyalási folyamatot, illetve arra várnak, hogy megkezdjék azokat, míg mások a megfelelő előkészületek megtétele után válnak esélyessé a tagságra.

Magyarország 2004. május 1. óta az Európai Unió hivatalos tagja és immár több mint egy évtizede annak, hogy a határok nélküli Európa előnyeit mi magyarok is élvezhetjük. Ma már természetes, hogy szabadon utazhatunk a kontinensen, hogy nincs várakozás országhatáraikon. Lassan már fel sem tűnik, hogy bárhol dolgozhatunk, tanulhatunk és lakhatunk a közösség területén, hogy szabadon, kereskedhetünk áruinkkal, vagy nyújthatunk szolgáltatásokat, és hogy minden tagországában jogosultak vagyunk betegellátásra, illetve különböző juttatásokra, és hogy az Európai Unió területén kívül bármely tagállam külképviselete eljárhat az ügyeinkben. Az Unió polgárai megtapasztalhatták, miképp működik ez a közösség a gyakorlatban és szembesülhettek az együttélés hatásaival mindennapjaik során.

Az „Annyira hasonló, annyira különböző, annyira európai” című esszépályázatot annak érdekében indítatja útjára az Európai Bizottság Bővítési Főigazgatósága, hogy összegyűjtse, megismerje és értékelje az Unióban élő fiatalok véleményét, hogy motiválja őket az európai értékekre történő reflektálásra, valamint annak megosztására, hogyan látják az EU szerepét a globális világban, és hogy mutassák be, hogyan erősíthető ez a szerep az unió további bővítése révén.

A pályázat szervezői két kérdéssel kapcsolatban várják a fiatalok véleményét:

Ø  Mi a véleményed a kibővült Európai Unióról?

Ø  Hogyan tudja kezelni a bővülő Európai Unió a jövőbeni kihívásokat?

„Tíz év távlatából ez alkalommal lehetőségünk van elmondani, hogy mit jelent és mit hozott számunkra a kibővített Európai Unió, valódi párbeszéd indulhat a mögöttünk hagyott esztendőkről, élményeinkről, benyomásainkról. Az Európai Bizottság különösképpen kíváncsi a fiatalok meglátásaira, akiknek jelenét és jövőjét is nagyban meghatározza az, hogy ők már egy egységes és kibővült Európában nőttek fel” – mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

„Bővítési politikánk központi jelentőségű az európai béke megőrzése szempontjából. Azáltal, hogy segítünk barátainknak megvalósítani európai integrációs törekvéseiket, az Európai Unió egészének stabilitását és jólétét biztosítjuk. Meggyőződésem, hogy izgalmas és kreatív írások érkeznek majd be a felhívásra, s hogy a pályázatból az új generációk, azok a fiatal európaiak is ihletet fognak meríteni, akik a jövőben együtt építik majd közös európai otthonunkat” – jelentette ki Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős európai biztos.

A nyertesek pályaműveit közzéteszik az Európai Bizottság weboldalán, az európai nyertes pályamunkáját pedig egy vezető nemzetközi sajtóorgánum is közölni fogja. Emellett a Pesti Est egy 3 hónapos gyakornoki állást ajánl fel különdíjként az általa legjobbnak ítélt pályázónak.

Az esszéket (közép-európai idő szerint) a pályázóknak legkésőbb 2015. február 27-én 12 óráig kell feltölteniük a www.writingcompetition.eu weboldalra. A tagállamok szakértő zsűrije országonként egy nyertest választ, aki háromnapos brüsszeli tanulmányúton vehet részt a további 27 nyertes fiatallal együtt. Az Európai Bizottság Magyarországon a Zsigmond Király Főiskolát és a kezdeményezést támogató Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületét, valamint a Pesti Est és est.hu-t kérte fel a verseny országos zsűrizésére.

„Egy politológiát, nemzetközi gazdálkodást és nemzetközi tanulmányokat is oktató intézmény számára különösen fontos a hallgatók és a pályakezdők véleménye, visszajelzése az életünket meghatározó, kibővített Európai Unióról” – mondta dr. Szatmári Péter, a Zsigmond Király Főiskola rektorhelyettese, aki az intézményt képviseli majd a szakmai zsűriben. „A mi főiskolánkon elsajátítható tudás sokszor éppen nemzetközi szinten kamatozik, hallgatóinkat arra készítjük fel, hogy az üzleti életben vagy akár a hétköznapokban is lássák meg a tágabb, internacionális összefüggéseket. A pályázat tapasztalataiból a jövőben remélhetőleg mi magunk is építkezhetünk majd.”

Az esszépályázatról és a részvételi feltételekről a pályázat weboldalán olvashatók további információk.
A nyertesek pályaműveit közzéteszik az Európai Bizottság weboldalán, az európai nyertes pályamunkáját pedig egy vezető nemzetközi sajtóorgánum is közölni fogja. Emellett a Pesti Est egy 3 hónapos gyakornoki állást ajánl fel különdíjként az általa legjobbnak ítélt pályázónak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Mecsekről a Fehérvár ralira
Villáminterjú a Fehérvár rali előtt Kronome Ákossal. Ákos, túl vagytok az 57. Mecsek Ralin. Ott voltatok elsők, és hatodikak is összesítésben a P12 …