2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az Európai Bizottság migrációs javaslatával az EU lépéselőnybe kerül

Az Európai Bizottság migrációs javaslatával az EU lépéselőnybe kerül

Az Európai Bizottság migrációs javaslatával az EU lépéselőnybe kerül – Niedermüller Péter EP-képviselő (DK) közleménye:

 „Még egy lépéssel közelebb kerültünk az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének felállításához. Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentésében azt javasolja, hogy a migráció különböző területeire vonatkozó szabályokat ne csak csomagban fogadhassa el az EU.

 

Az Európai Parlament jelentéstevőjeként évek óta küzdök azért, hogy a Menekültügyi Ügynökség minél hamarabb létrejöhessen. Az intézmény célja, hogy támogassa és megkönnyítse az EU külső határain fekvő tagállamok hatóságainak munkáját. Az ügynökség segítségével az EU nemcsak utólag reagálna a kihívásokra a migrációmenedzsmenttel, hanem lépéselőnybe kerülne.

 

A LIBE szakbizottságban elfogadott humanitárius vízum tervezete is ezt a logikát követi. Lényege, hogy megelőzze az „illegális bevándorlást”. Ha a háború és üldöztetés ellen menekülők még az EU határain kívül beutazási engedélyt kapnának, akkor embercsempész-hálózatok sem virágoznának. A humanitárius vízumot csak előzetes vizsgálat után állítanák ki. Nem járna automatikusan, és nem váltaná ki a valódi menekültügyi eljárást.

 

A Menekültügyi Ügynökség felállításáról még a 2019-es EP-választások előtt meg lehetne egyezni, hiszen az intézmény minden tagállam javát szolgálja – különösen az EU határán fekvő Magyarországét. Azzal, hogy a Fidesz minden migrációt érintő kérdésre nemet mond, csak azt éri el, hogy az EU képtelen lesz hatékonyan felelni a kihívásokra a jövőben.”

 

 

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek