2024. 10. 24. csütörtök

Salamon
1 EUR 402 HUF
1 GBP 483 HUF
Kezdőlap » Hírek » Eu hírek » Az EU új intézkedéseket fogad el a roma közösségek lakhatási körülményeinek javítására
Az EU új intézkedéseket fogad el a roma közösségek lakhatási körülményeinek javítására

Az EU új intézkedéseket fogad el a roma közösségek lakhatási körülményeinek javítására

Az EU új intézkedéseket fogad el a roma közösségek lakhatási körülményeinek javításáraAz Európai Parlament elfogadta azt az európai bizottsági javaslatot, mely lehetővé teszi, hogy a társadalom peremére szorult közösségek lakhatási körülményeinek javítására európai regionális finanszírozást használjanak fel. Ez az intézkedés, melyet a tagállamok korábban elfogadtak, különösen a roma népesség körében talál majd kedvező fogadtatásra. A becslések szerint 10-12 millióra tehető Európában azoknak a romáknak a száma, akik gyakran rendkívüli szegénységben, szegregált körülmények között élnek.

/Fotó:mandiner.hu/

Johannes Hahn, a regionális politikáért felelős európai biztos üdvözli a döntést: „A roma közösség Európa legnagyobb kisebbségi csoportja, mely gyakran a háttérbe szorul, a szegénység és a társadalmi kirekesztés áldozatává válik. Örömmel fogadom a mai döntést, mely lehetővé teszi, hogy a regionális politika segítségével megtörjön az az ördögi kör, melybe úgy tűnik, hogy e közösségek kerültek. A döntésnek az oktatás, az egészségügy, a szociális ügyek és a foglalkoztatás területén megvalósuló intézkedésekre is kiterjedő, átfogó megközelítésbe kell illeszkednie.

A strukturális alapokra vonatkozó jogi szabályozás korábban nagyon szigorú korlátokat szabott a lakhatási körülmények javítását célzó beavatkozásoknak: a támogathatóságot egyrészt a 12 új uniós tagállamra szűkítette (kivételt képeznek az energiahatékonyságra és a megújuló energiákra vonatkozó, a közelmúltban bevezetett intézkedések), másrészt a városi térségekben a meglévő, többlakásos házak felújítására. A roma népesség azonban többnyire szegregált vidéki térségekben, egylakásos házakban él.

Az újonnan elfogadott intézkedések kiterjesztik az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) felhasználását: ezentúl valamennyi tagállamban felhasználható lesz a társadalom peremére szorult közösségek lakhatási körülményeinek javítására. Ez a módosítás kifejezetten, de nem kizárólagosan a roma népességre irányul. Kiterjed a meglévő házak helyettesítésére, valamint újak építésére városi és vidéki térségekben egyaránt. Az ERFA-támogatás nem vonatkozna a magántulajdonban lévő lakóegységekre, csak a hatóságok által végrehajtott projektekre.

Az átfogó intézkedéseket kiegészítő lakástámogatás

A lakáshelyzet megoldása a roma integráció javításának kulcsfontosságú tényezője. Mindazonáltal a nemzeti és regionális hatóságok által tervezett és végrehajtott „integrált megközelítés” részét is kell képezniük annak érdekében, hogy olyan egyéb területeket is figyelembe lehessen venni mint az oktatás, a készségfejlesztés, a foglalkoztatás és az egészségügy.

Az európai strukturális alapok már most is társfinanszíroznak roma közösségekre irányuló projekteket, például a következő területeken: kisgyermekkori oktatás, foglalkoztatás, mikrofinanszírozás és esélyegyenlőség (különös tekintettel a nemek közötti egyenlőségre). Uniós beruházásoknak (1,11 milliárd EUR) köszönhetően például új városrehabilitációs projekt indul Nyíregyházán. E városban él Magyarország egyik legnagyobb roma közössége. Tilos lesz az iskolai szegregáció; fel kell újítani az utakat, játszótereket és a gyermekgondozási szolgálatokat.

A regionális politikai programokból származó támogatáson kívül az Európai Parlament 5 millió eurót utalt ki az Európai Bizottság számára egy, a romák integrációját célzó kísérleti projektre, mely három területre terjed ki: kisgyermekkori oktatás, mikrofinanszírozás és figyelemfelhívás. A 2010-ben végrehajtásra kerülő projekt célcsoportjai főleg a Közép- és Kelet-Európában élő roma közösségek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

NAV: „Fekete bolt”
Közel kétszáz kiló fogyasztási dohányt, több mint száz karton cigarettát, hamis ruhákat és mosószert találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevet…

Facebook

Időjárás

Karikatúra

furesz

Legolvasottabb

Hirdetés

Nap vicce

– Hogy hívják a mexikói rigót?
– ???
– Rodrigó!

Forrás: napivicc.hu

Hirdetés
Hirdetés

Horoszkóp