2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Esély sem volt eltüntetni az adózatlan vagyont

Esély sem volt eltüntetni az adózatlan vagyont

Egy gyanús beruházás kapcsán kezdeményeztek adóellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik fiktív számlákra és több adónemet érintő adóelkerülésre is fény derítettek.

Egy szabályosan működő vállalkozás bevallásának elemzésekor tűnt fel az adóhivatal munkatársainak egy másik társaság több százmilliós, beruházásról kiállított számlája. A NAV adatbázisaiban a számlaadatok alapján indított lekérdezések eredménye arra utalt, hogy a munka nagy részére a kivitelező olyan vállalkozásokkal kötött szerződést, amelyek a fiktív működés tipikus jeleit mutatták.

A vizsgálat a beruházás helyszínén kezdődött, ahol az adóellenőrök további információkat gyűjtöttek arról, hogy kik a munkálatok tényleges kivitelezői.

A beruházás helyszínén kizárólag a kivitelező alkalmazottai és eszközei voltak jelen, holott a számlák szerint a munkát alvállalkozók végezték. Az alvállalkozói szerződések, és az ezek alapján kiállított számlák tehát fiktívek voltak, mert csak papíron végezte más vállalkozás a munkát. A kivitelező cég a fizetendő adója csökkentésére fogadta be a fiktív alvállalkozói számlákat. Az ellenőrzés kiderítette azt is, hogy a kivitelező cég vezetője baráti, illetve családi kapcsolatban áll az alvállalkozások mögötti személyekkel.

A NAV adatvagyonából, különösen az Online Számla rendszer adataiból már a beruházás befejezése előtt látható volt a csalás. A gyors adóhatósági reakció nyomán még az ellenőrzési eljárás jogerős befejezése előtt megindult a végrehajtási eljárás, ami a vállalkozás bankszámlájának azonnali zárolását, járműveinek, tárgyi eszközeinek és követeléseinek lefoglalását jelentette. Ezzel a NAV megakadályozta, hogy a vállalkozás az eljárás ideje alatt eltüntesse azt a vagyont, ami a közterhek beszedésére nyújtott fedezetet.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…