2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Elhunyt Dr. Török Pál idegsebész, Miskolc díszpolgára 

Elhunyt Dr. Török Pál idegsebész, Miskolc díszpolgára 

97 éves korában, 2022. július 23-án elhunyt Dr. Török Pál idegsebész, Miskolc díszpolgára, a B.-A.-Z. Megyei Kórház idegsebészetének alapítója. 

Kisgyermekként, 10 évesen hagyta el az egész életében rajongva imádott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kömörőt, hogy a debreceni református kollégium lakója legyen. A nyári és téli szüneteket azonban továbbra is otthon töltötte, szeretettel dolgozott kaszával-kapával a kézben a mezőkön, földeken, a természet szeretete pedig később, már felnőttként, az Avas oldalában álló házának kertjében is megmutatkozott.

Korán bizonyságát adta kivételes intellektusának, már debreceni diákként számtanra oktatta magántanítványait. A debreceni évek meghatározók voltak életében és karrierjében egyaránt. 1950. nyarán doktorált, szakmai tudásának alapjait a híres Sántha klinikán sajátította el. Orvosi hivatását egész későbbi pályája során aszerint a magas erkölcsi értékrend szerint gyakorolta, amit tanítómesterétől látott, tanult, és ezt adta örökül később saját tanítványainak is.

Tizenhat évnyi debreceni szolgálat után elfogadta a miskolci invitálást, hogy megalapítsa a B.-A.-Z. Megyei Kórház idegsebészeti osztályát. 1964-től dolgozott a kórházban, huszonöt évig vezetve az általa kialakított osztályt, munkásságát Miskolc városa 2005-ben díszpolgári címmel ismerte el.

Szakmai és emberi nagyságát kiválóan példázza, hogy még életében emléktáblát állítottak neki a Megyei Kórházban. Itteni munkájától egy bravúros, nyolcórás kisagy-hídszögleti hallóidegdaganat-műtéttel búcsúzott, de a szakmát nem hagyta el, 90 éves kora előtt két hónappal még rendelt Szikszón.

A vadászat szerelmese volt mindenkori hűséges vizslájával, majd idősebb korában az olvasás mellett a kertészkedésben lelte örömét az Avas oldalában álló ház kertjében a dolgos hétköznapok után megpihenve. Miskolc mellett élete végéig ezer szállal kötődött Kömörőhöz, amikor csak tudta, segítette a községet, de Debrecent sem felejtette el. Édesapja emlékére létrehozott egy alapítványt, melynek ösztöndíjasát minden évben a Debreceni Református Kollégium tanulói közül választják ki.

Élete alkonyán is a cívisvárosba tér vissza megpihenni – Dr. Török Pált 2022. augusztus 9-én 15:00 órakor kísérik utolsó útjára a debreceni köztemetőben.

Fotó forrás:minap.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…