2023. 02. 4. szombat

Ráhel, Csenge
1 EUR 387 HUF
1 GBP 433 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Elhunyt Dr. Török Pál idegsebész, Miskolc díszpolgára 

Elhunyt Dr. Török Pál idegsebész, Miskolc díszpolgára 

97 éves korában, 2022. július 23-án elhunyt Dr. Török Pál idegsebész, Miskolc díszpolgára, a B.-A.-Z. Megyei Kórház idegsebészetének alapítója. 

Kisgyermekként, 10 évesen hagyta el az egész életében rajongva imádott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kömörőt, hogy a debreceni református kollégium lakója legyen. A nyári és téli szüneteket azonban továbbra is otthon töltötte, szeretettel dolgozott kaszával-kapával a kézben a mezőkön, földeken, a természet szeretete pedig később, már felnőttként, az Avas oldalában álló házának kertjében is megmutatkozott.

Korán bizonyságát adta kivételes intellektusának, már debreceni diákként számtanra oktatta magántanítványait. A debreceni évek meghatározók voltak életében és karrierjében egyaránt. 1950. nyarán doktorált, szakmai tudásának alapjait a híres Sántha klinikán sajátította el. Orvosi hivatását egész későbbi pályája során aszerint a magas erkölcsi értékrend szerint gyakorolta, amit tanítómesterétől látott, tanult, és ezt adta örökül később saját tanítványainak is.

Tizenhat évnyi debreceni szolgálat után elfogadta a miskolci invitálást, hogy megalapítsa a B.-A.-Z. Megyei Kórház idegsebészeti osztályát. 1964-től dolgozott a kórházban, huszonöt évig vezetve az általa kialakított osztályt, munkásságát Miskolc városa 2005-ben díszpolgári címmel ismerte el.

Szakmai és emberi nagyságát kiválóan példázza, hogy még életében emléktáblát állítottak neki a Megyei Kórházban. Itteni munkájától egy bravúros, nyolcórás kisagy-hídszögleti hallóidegdaganat-műtéttel búcsúzott, de a szakmát nem hagyta el, 90 éves kora előtt két hónappal még rendelt Szikszón.

A vadászat szerelmese volt mindenkori hűséges vizslájával, majd idősebb korában az olvasás mellett a kertészkedésben lelte örömét az Avas oldalában álló ház kertjében a dolgos hétköznapok után megpihenve. Miskolc mellett élete végéig ezer szállal kötődött Kömörőhöz, amikor csak tudta, segítette a községet, de Debrecent sem felejtette el. Édesapja emlékére létrehozott egy alapítványt, melynek ösztöndíjasát minden évben a Debreceni Református Kollégium tanulói közül választják ki.

Élete alkonyán is a cívisvárosba tér vissza megpihenni – Dr. Török Pált 2022. augusztus 9-én 15:00 órakor kísérik utolsó útjára a debreceni köztemetőben.

Fotó forrás:minap.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Bejelentés!
Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere Facebook-posztban jelentette be, hogy polgármesterjelöltként indul a 2024-es önkormányzati választásokon. "Sz…