2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Bulvár
  • »
  • Vámos Miklós hatvanéves, és a könyvhéten új kötettel jelentkezik
Vámos Miklós hatvanéves, és a könyvhéten új kötettel jelentkezik

Vámos Miklós hatvanéves, és a könyvhéten új kötettel jelentkezik

Vámos Miklós hatvanéves, és a könyvhéten új kötettel jelentkezikPénteken tölti be hatvanadik életévét Vámos Miklós író, aki az MTI-nek elmondta: már régóta hatvanévesnek érzi magát és arra törekszik, hogy ez így is maradjon. Új Vámos-kötetre az ünnepi könyvhétig kell várni. Az író az MTI-nek elmondta: nem ünnepli meg a kerek évfordulót, viszont igyekszik „tiszta szívvel elfogadni” mások ünnepelését. „Kiadóm, az Európa szervez egy zártkörű ünnepséget az új Alexandra könyvesház Lotz termébe az Andrássy úton. Kértek tőlem listát, kiket hívjunk meg. Próbáltam átgondolni, kik játszottak bizonyos, sőt fontos szerepet az életemben. Nem tudom, sikerült-e maradéktalanul megoldanom a feladatot. A lista élén biztosan a három gyerekem áll” – jelentette ki.

Vámos Miklós eddigi életművéről úgy vélekedik, hogy a 2000-ben megjelent Apák könyve volt a legnagyobb kihívás a pályáján. „Meg kellett tanulnom ómagyarul, pontosabban nyelvújítási magyarul, és ettől függetlenül is rengeteg dokumentumot kellett elolvasnom, összegyűjtenem. Odahaza akkoriban ezen az 1700-as magyar nyelven beszélgettünk a reggelinél” – emlékezett.

A kötet 2009-ben jelent meg az Egyesült Államokban, a kiadást a The New York Times könyves mellékletében dicsérő kritikával fogadták. Vámos Miklós elmondta, hogy nemsokára újabb kötetei jelenhetnek meg a tengerentúlon. Hozzátette: ezt kéri a kinti kiadó is, külföldi ügynöke az Apák könyve németországi sikere után jelentkezett. Magyarországon pedig folytatódik az életműsorozat az Európa Könyvkiadónál.

A Vámos Tibor néven született szerző első novellái 19 éves korában jelentek meg az Új Írásban és az Élet és Irodalomban. Egyetemi évei alatt szerkesztője volt a bölcsészettudományi karon megjelenő Jelenlét című folyóiratnak, majd 1975-1992 között az Objektív filmstúdió dramaturgja volt. 1988-1990 között Fulbright-ösztöndíjjal az Egyesült Államokban élt, 1990-től a The Nation című amerikai hetilap kelet-európai tudósítójaként dolgozott. 1991-ben alapította a kortárs magyar és külföldi irodalmat megjelentető Ab Ovo kiadót, melynek 1995-ig igazgatója volt.

Eddig harminchárom kötete jelent meg és négy drámáját mutatták be. Írt regényeket, novellákat, filmforgatókönyveket. Legismertebb regényei: Zenga zének, A New York-Budapest metró, Szenvedélyes emberek, Félnóta, Anya csak egy van, Apák könyve, Utazások Erotikában. Ő írta a Szamba, a Csók, anyu és az Ámbár tanár úr című filmek forgatókönyvét.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ábrahám Edit: „Sosem késő”
„Sosem késő” – akár ez is lehetne Ábrahám Edit mottója. A színésznő hatvan felett sem hagyja el magát, bomba formában van, és nyitott az újdonságokra …

További cikkek