2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Bulvár
  • »
  • NEVER AGAIN! Böjte atyától…Jon Voight Oscar díjas színészig,…

NEVER AGAIN! Böjte atyától…Jon Voight Oscar díjas színészig,…

Május 17-én, 18 órától, a Los Angelesben a Hollywood-i magyar operatőr, Hasulyó János (John Hasulyo), és Szatmári Gergely Never Again! (Soha többet ne!) című dokumentumfilmjének premiervetítésére kerül sor.  Az esemény  fővédnöke – ahol a vetítést követően többek között gyűlöletről, toleranciáról, múltról és jelenről lesz szó – Kálmán László főkonzul lesz. A vetítéshez kapcsolódóan John Hasulyó Hollywood-i munkásságának backstage fotókiállítását is megtekinthetik az érdeklődők. A filmpremier után meglepetés zenei előadó szórakoztatja a közönséget.

Respect the other people!
– Tiszteld a másik embert, annak világnézetét, származását, gondolkodását  – ez az alapgondolata a filmnek. Kiindulásként elmondhatjuk, hogy gyűlölet volt, van, lesz, ám  de nem mindegy az, hogy a ma felnövő generáció hogyan kezeli ezt a problémát. Miként viszonyulnak majd más embertársaikhoz?Ahol az ötletadó alkotó , Hasulyó János szerint  –  aki  Kaliforniában él –   ez az USA-ban  már nem központi probléma, bár foglalkozni kell itt is a kérdéssel. Az ötlet kitalálói abból indultak ki, hogy a fiatalok, köztük magyar középiskolások, egyetemisták  számára hasznos lehet pozitív üzenetet eljuttatni a világ több pontjáról, így többféle megvilágításban láthatnak néhány történelmi tényt, megismerkedhetnek mások véleményével, amelyet összehasonlíthatnak saját tapasztalataikkal. Több kérdést is feltesz a film, köztük a következőket: –  A gyűlöletkeltők világa vagy a másik embert tisztelők jövője jön el? Érdeklődésre tart-e számot, hogy növekszik a gyűlölet a mikro-és makro környezetünkben, és a kirekesztők tábora? Majd kiindulásként megfogalmazódik: sajnos, sokan nem hallják meg, hogy mi történik körülöttük! – Erre próbál meg választ adni a film, olykor kényes társadalmi előítéleteket, véleményeket is bemutatva.
A múlt – jelen – jövő aspektusai
Az alapkérdések megjelenítését  követően a holokauszt borzalmainak megismertetése, felidézése alkotja a film gerincét. A  rövid történelmi összefoglalóban az archív képsorozatok, a náci koncentrációs táborok borzalmainak a   bemutatása a feszültség növelését szolgálják, az érdeklődés felkeltése a cél. A riportalanyok felidézik személyes élményeiket, emellett tanácsokkal látják el a fiatalokat, hangsúlyozva, gyermek-és fiatal korban dől el, kiből milyen gondolkodású ember válik. Borzalmas sorsok és tragédiák képei peregnek a szemünk előtt, majd a kirekesztéssel kapcsolatos személyes történetek szólalnak meg  a néző előtt.
A riportalanyok kimondják  többször is:  fontos tudatosítani napjainkban,  általában a fiatalokban, hogy a történelemben, leszűkítve a XX. század borzalmaira, mit okozott az antiszemitiznus, a diktatúra kiépítése, a rasszizmus, a kirekesztés terén. A filmkészítők célja, hogy minél többen ne csak felismerjék mindezt, hanem gondolkodjanak is el azon, hogyan állhatnának minél többen az ezek ellen aktívan tevők táborába.

A film műfaja dokumentumfilm. Grafikai elemek, különböző képi-és hangulati megjelenítések segítségével alapvető fogalmakat, definíciókat is tisztáz, amelyet mindig megerősítenek az archív felvételek, a riportalanyok mondanivalója. Alapvetően egy kamera segítségével „sétálunk” ki-és be különböző idősíkokban, helyszíneken, Los Angelestől kezdve Magyarországig Londonon, Izraelen, Kanadán keresztül. A riportalanyok személyesítik meg a mondanivalót, az ő élményeik, megállapításaik, példáik viszik tovább a filmet. Holokauszt túlélők, kivándoroltak éppúgy megszólalnak, mint az itthoniak. Ez az, amitől hitelessé válik a mondanivaló, ahová állandóan visszatérünk az ismételten felvetődő kérdés spontán megválaszolásaként: tehetünk érte, hogy mindez ne forduljon újra elő. A Holokauszt Múzeum (USA) képsorait is bemutatásra kerülnek.
A szociológiai dokumentumfilm széles érdeklődést váltott ki az USA-ban már a megjelenése előtt. Los Angeles hires egyetemén, az UCLA-n hamarosan bemutatják, ahol a filmet megtekintő, elsősorban egyetemista közönség beszélgetést szervezett az alkotókkal. A tervek szerint a magyarországi bemutatóra a rendező, Hasulyó János szülővárosában kerül sor még az idén, ősszel.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az utolsó pillanatban változtatott életén Peller Károly. Előszőr a térdei mondták fel a szolgálatot, aztán cukorbeteg lett. Hét évig rombolta a szerve…

További cikkek