2024. 06. 25. kedd

Vilmos
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF
Megelőzte Bill Gatest egy fél milliárddal

Megelőzte Bill Gatest egy fél milliárddal

Megelőzte Bill Gatest egy fél milliárddalEgy mexikói a világ leggazdagabb embere

Bill Gatest, a Microsoft alapítóját megelőzve Carlos Slim mexikói befektető lett a világ leggazdagabb embere – közölte szerdán a Forbes magazin, amely évről évre közzéteszi a legvagyonosabb személyek listáját. Slim vagyona tavaly 50 százalékkal 53,5 milliárd dollárra növekedett, míg az amerikai Gates „csak” 53 milliárd dollárt tudhat magáénak. A főleg a telekommunikációs szektorban utazó Carlos Slim birtokában van Mexikó több nagy áruházlánca, ezenkívül szállodákat, éttermeket tulajdonol, és ugyancsak jelen van az olaj- és építőiparban. Befektetett az amerikai Saks luxusáruház-láncba és a The New York Times médiavállalatba is.

A harmadik helyen Warren Buffett befektető futott be 47 milliárd dolláros vagyonnal. A vezető hármas tavaly 41,5 milliárd dollárt szerzett vissza az egy évvel korábban, a globális gazdasági válságban elszenvedett 68 milliárdos veszteségükből.

A több milliárdos vagyonnal rendelkezők száma a világon mostanra csaknem visszaállt a korábbi szintre, miután a pénzügyi krízis miatt harmadával csökkent. Jelenleg 1011 ilyen személyt tartanak nyilván, számuk egy éve 793, két éve pedig 1125 volt. Az Egyesült Államokban 403-an, Európában 248-an élnek közülük. Vagyonuk nagysága a tavalyi 2,4 ezer milliárdról 3,6 ezer milliárdra nőtt, ez még elmarad a 2008-as 4,4 ezer milliárdos adattól – olvasható a Forbes összeállításában, amely a február 12-i állapotot tükrözi.

Egy milliárdos átlagos vagyona 3,5 milliárd dollár, az exkluzív klubban a nők száma 89-re nőtt a tavalyi 72-ről.

A világ leggazdagabb embereinek listáján a negyedik és ötödik helyen két indiai van, Mukesh Ambani (29 milliárdos vagyonnal) olajipari, Lakshmi Mittal (28,7 milliárd dollár) acélipari mágnás. A legtöbb milliárdos az Egyesült Államok után Kínában él. A Forbes statisztikája szerint a legtöbb milliárdosnak a világ városai között New York ad otthont, 60-an élnek ott közülük, a második és harmadik helyen Moszkva, illetve London áll 50, illeve 32 milliárdossal.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az utolsó pillanatban változtatott életén Peller Károly. Előszőr a térdei mondták fel a szolgálatot, aztán cukorbeteg lett. Hét évig rombolta a szerve…

További cikkek