2021. 10. 16. szombat

Gál
1 EUR 360 HUF
1 GBP 426 HUF

Magyar Rózsa húsvéti szokásai

A magyar népi hagyományokat őrző énekesnő húsvéti szokásairól mesél nekünk.
Rózsa már gyermekként is nagyon élvezte a húsvéti ünnepeket.

–          Nálunk a húsvéti ünnepek mindig nagyon vidáman és boldogan teltek. Az év első olyan többnapos ünnepe, mely sok izgalmas és érdekes dolgot rejt magában. Gyermekként is nagyon élveztem ezeket a napokat, szinte minden eddigi húsvéti ünnepemhez kötődik valamilyen kedves emlék.

Az énekesnőt sem hagyták elhervadni.

–          Édesanyámmal mindig Nagypénteken vásároltuk meg a sonkát és a tojásokat, szombat este pedig cipót gyúrtunk, melyet vasárnap hajnalban Édesanyám kemencében sütött ki. Miután nővéremmel a kertben megkerestük a szüleink által elrejtett csoki tojásokat, reggeli után neki is álltunk a tojások kifestéséhez. Általában fél napos elfoglaltság volt, minden évben csodaszép tojásokat festettünk, volt hogy tojástartókat is hímeztünk. Hétfőn reggel Édesapám teli szódásszifonnal ébresztett, melyből nem sajnálta a hideg vizet. Gyors mosakodás és felöltözés után sorban fogadtunk a locsolókat. A szép és sokszor humoros versek után mindig újabb “hidegzuhany” érkezett, elhervadni senki nem hagyott minket.

Ma már Rózsa feladata a csoki tojások elrejtése.

–          Nálam régi hagyomány, hogy ünnepekkor képeslapot küldök barátaimnak, távoli rokonaimnak. Húsvétkor mindig szüleimnél gyűlik össze a család. Ma már megoszlanak a feladatok. Nővérem és keresztlányom festik a tojásokat, Édesanyám süti a cipót, én pedig a sonkát főzöm. Vasárnap reggel a család egy szem porontya mindig izgatottan fut ki a kertbe keresgélni az általam elrejtett csoki tojásokat. 3 évvel ezelőtt egy fehér kis nyuszival is megörvendeztettem keresztlányomat. Nagy meglepetés volt számára, mikor az egyik bokorban a tojás mellett a nyuszi is ott volt. Húsvét hétfőn a szokásoknak megfelelően tojással várjuk barátainkat, rokonainkat. Gyermekként mindig én álltam a sor elején, így mindig én kaptam a legtöbb hideg vizet. Ma már rutinosabb vagyok, udvariasan előre engedem a család hölgy tagjait, hátha kifogy a szódásszifon, mire rám kerül a sor.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bódi Margó és Guszti Egyiptomban töltötték két hét szabadságukat. A sztárpár utazása nem sokkal az indulás előtt is kérdéses volt, a nehezen összejött…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum