2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Hallgass Hazait – A magyar zenei műsor!

A Firkin zenekarból ismert Péter János fél évvel ezelőtt már elmondta, hogy szeretne megtanulni dudán is játszani. Ezt az álmát valóra is váltotta, egy német mester készített számára egy elektromos dudát, amivel már koncert színpadra is „kimerészkedett”.

Megszületett legújabb albumuk, ami Magyarországon kívül Németországban is terjesztés előtt áll. Folyamatosan lépnek fel a világ különböző országaiban, Kanadában, Svájcban, Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is. A koncertnaptár is azt mutatja, hogy nem sokat vannak Magyarországon. Áprilisban pedig Prágában koncertezett a zenekar.

Augusztus elejére meghívást kaptak a világ legnagyobb metál fesztiváljára, amire már novemberben elkeltek a jegyek. „A metál közönség nagyon szereti az ír zenét, az ír punk zenét, amit mi játszunk.”

2009-ben a Paddy and the Rats-el, a hasonlóan ír zenét játszó zenekarral már csináltak egy ír punk fesztivált. Törekednek arra, hogy a jövőben hasonló együttműködés újra létrejöjjön. Külföldi újságírók is megírták, hogy 2008-ban, amikor ez a két zenekar alakult, Magyarországon elindult egy új hullám, ami élettel töltötte meg ezt a műfajt.

„Nagyon remélem, hogy majd tíz év múlva az egész világon azt fogják mondani, hogy ezt a műfajt világhírűvé, igazán ez a két magyar banda tette…”

Szabó Leslie 1998-tól kb. 20 nagylemezen, kb. 115 dalban közreműködött eddig. Hat éves korától hegedült, gitározott, zongorázott. Az életében volt utcazene korszak is, amire nagyon szívesen emlékszik vissza: Barátok unszolására mentek a Halászbástyára, ami egy hatalmas utcazene találkozóhely volt, külföldről is rengetegen jártak oda…

Az média „hatalmáról” így beszélt: „Ha az embert látják egyszer-kétszer a képernyőn, akkor az többet ér, mint egy óriásplakát kampány.” Amikor zenél és énekel, mindig arra törekszik, hogy ne hazudtolja meg saját magát, a gondolatait és a dalait.

A Megasztár első szériájában tett szert országos ismertségre, ám nem is akart ebben a műsorban indulni, mert nem voltak jó tapasztalatai korábbi tehetségkutatókról. Amikor megtudta, hogy itt akár a saját dalait is előadhatja fő műsoridőben, meggondolta magát.

2005-ben jelent meg az első albuma, ami még kiadói segítséggel történt, de másfél év után elváltak útjaik, és a későbbi lemezeit saját kiadásban jelentette meg.

Legújabb lemezéről elmondta: „Nagyon sok vidámság, és az Eurovíziós dal mellett, még sok más, tartalmas, és mély gondolatú dal is hallható lesz rajta. És lesz még egy nagy csemege…”

/Fekete Timi/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…