2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Bulvár
  • »
  • Az ÁNTSZ nyílt levele Lang Györgyi énekesnőhöz

Az ÁNTSZ nyílt levele Lang Györgyi énekesnőhöz

Az ÁNTSZ nyílt levele Lang Györgyi énekesnőhözA Pa-Dö-Dő énekesnője, Lang Györgyi több internetes portálon tudatja az olvasókkal, hogy háziorvosa tanácsára autoimmun betegsége miatt nem oltatja be magát az infuenza ellen, helyette inkább az USA-ba kíván távozni. Nyílt levélben fordulunk hozzá, és rajta keresztül minden olyan polgárhoz, aki autoimmun betegséggel küzd: gondolja át még egyszer döntését.

Több évtizede védőoltási kérdésekkel, védőoltási szaktanácsadással is foglalkozó orvosként sajnálatosnak találom, hogy Lang Györgyi éppen olyan orvoshoz fordult tanácsért, aki nemcsak rossz, de kifejezetten az énekesnő számára veszélyes tanácsot adott neki az AH1N1 védőoltással kapcsolatban.

Az énekesnőnek két fontos kockázati tényezője is van, az autoimmun betegség mellett a túlsúlya is – emiatt egy élő kórokozót nem tartalmazó, hatékony és az eddig felgyűlt nem kevés tapasztalat szerint teljes mértékben jól tolerálható védőoltásról a fenyegető pandémia idején veszélyesen, az énekesnőt potenciálisan súlyos kockázatnak kitevő tanács.

Bár nem derül ki, hogy az énekesnő milyen stádiumú, milyen súlyosságú és milyen terápiát igénylő autoimmun kórképben szenved, mindezen tényezők a legrosszabb esetben is legfeljebb azt jelenthetik, hogy az ő védettsége az oltás után némileg gyengébb lehet, mint akkor, ha nem lenne beteg. A védőoltás potenciális veszélye az autoimmun betegségre egészen biztosan összehasonlíthatalanul kisebb a fertőzésnél!!

Ráadásul kifejezetten veszedelmes tanács hosszú repülőutat vállalni oltatlanul, hiszen az órákon át egy kicsi, zárt légtérben tartózkodás során igen nagy esély adódik bármelyik, még/már nem beteg, de már/még fertőző utastárstól az influenzát megkapni. Az USA-ban, ill. az észak-amerikai kontinensen is hasonló járványügyi helyzettel kell szembenézni, mint itthon, tehát ez a tanács is, enyhén szólva, nevetséges, mint megelőzés.

Karanténba mondjuk március végéig vonulni pedig értelmetlen és megvalósíthatatlan vállalkozás.

Lang Györgyinek mihamarabb mind a szezonális, mind az A(H1N1)v védőoltás felvételét tanácsolom, segítségemet személyes konzultációhoz is, amennyiben kéri, felajánlom. Háziorvosának pedig sürgősen alaposabb tájékozódást a hazai és a WHO, CDC, ECDC megfelelő oldalain – ha kéri ehhez javasolható magyar és angol weboldalak linkjeit, készséggel segítek…

Üdvözlettel

Mészner Zsófia dr.
az orvostudomány kandidátusa
vakcinológus gyermekinfektológus
OGYEI főigazgató

 

Budapest, 2009. november 15., vasárnap

(OS)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az utolsó pillanatban változtatott életén Peller Károly. Előszőr a térdei mondták fel a szolgálatot, aztán cukorbeteg lett. Hét évig rombolta a szerve…

További cikkek