2022. 08. 19. péntek

Huba
1 EUR 405 HUF
1 GBP 480 HUF
tan3

55 éves a világ első számú tangapapucsa

tan3Egy tradicionális japán lábbeli ihlette, mégis Brazília ikonikus papucsaként tartja számon a világ, a flip-flopok flip-flopját, a Havaianast. A márka idén júniusban ünnepeli 55. évfordulóját, több mint fél évszázados története pedig legalább olyan színes, mint maguk a papucsok. De kinek is köszönhetjük a legendás modellt és miért olyan népszerűek ezek a darabok még a hollywoodi celebek körében is?

1962-ben született meg az ikonikus brazil lábbeli első párja, amely azóta már a világ számos tengerpartját meghódította. Kevesen tudják, de a legendás flip-flop márka, a Havaianas megálmodója egy Brazíliában élő skót férfi, Robert Fraser volt, akit a tradicionális japán zori papucs ihletett meg. Ennek talpát a hagyományok szerint a japánok rizsszalmából készítették, de a brazil papucsokon is visszaköszön az ázsiai tradíció, a flip-flopok talpkialakítása olyan, mintha viselője apró rizsszemeken lépkedne.

A 60-as évek elején Fraser célja az volt, hogy a brazil munkásosztály számára egy megfizethető, de ugyanakkor tartós lábbelit kínáljon. Nem telt el sok idő, 1964-ben szinte minden brazil munkás lábán egy pár Havaianas-t lehetett látni. A dél-amerikai tangapapucs olyannyira népszerűvé vált a brazilok körében, hogy 1966-ban a márka levédette a modellt. Azóta minden Havaianas eredeti brazil kaucsukból készül és magán hordozza a jól ismert védjegyeket: a rizsszemes talpakat és pántokat.

tan2

Bár kezdetben a brazil lábbeli kizárólag kék és fehér színekben volt elérhető, egy gyártási hibának köszönhetően néhány pár zöld színben is elkészült. A gyártók nem szerették volna kidobni a „hibás” papucsokat, ezért ezeket is eladásra kínálták. A fogadtatás annyira pozitív volt, hogy ezt követően elkezdődött a színes papucsok gyártása is, barna, sárga és fekete darabokkal bővült a kollekció.

Az 1990-es évekre nem volt olyan ember Brazíliában, akinek ne lett volna néhány pár Havaianas-a. A márka népszerűsége azonban nem állt meg az ország határainál, a világ számos pontját meghódította, a papucs pedig nem csak a homokban, de a high fashion világában is otthagyta lábnyomát. 1999-ben elsőként Jean Paul Gaultier divatbemutatóján mutatta meg új oldalát, azóta pedig a legnagyobb dizájnereket is megihlette a legendás papucs. Valentino, Charlotte Olympia, vagy a Swarovski, mind piacra dobták kollaborációjukat a márkával. A divatos, de mégis kényelmes flip-flopok pedig még a hollywoodi sztárok világába is beférkőztek. Jennifer Anistonról vagy éppen Alexandra Ambrosioról is gyakran látnak napvilágot olyan képek, amelyeken épp Havaianas-ban járják Los Angeles utcáit.

tan1

A brazil életérzést már itthon is könnyedén átélhetjük, hiszen a Havaianas Magyarországon is elérhető. A mybrands.hu webshop-ról bárki beszerezhet magának néhány párat az idei nyárra, legyen szó egyszínű vagy éppen extravagáns darabokról, amelyek nemcsak az utcai viselet során, de a vízpartokon is megállják a helyüket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Janza Kata és kisfia
Egész életében vagány anyuka volt Janza Kata! A színésznő sosem a kanapén üldögélő szülők táborát erősítette, fiával minden sportot kipróbált. Kata a …

További cikkek

A második hazai pályán
A hétvégén a Gender Racing Team számára a több szempontból is második hazai pályának számító Slovakiaringen áll rajthoz az FIA CEZ Zone Trophy talán l…