2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

5 év Pub and Roll, patkányokkal

Akik kocsmát csinálnak a világból
A Paddy And The Rats zenekar azon kevés bandák közé tartozik, akik külföldön ugyanolyan sikeresek, mint itthon. Ha jellemzően nem is tőlük hangos a magyar sajtó, az vitathatatlan, hogy teltházas koncertjeikkel maguk mögé utasítanak sok nagynevű bandát.

Évi 150 koncert már önmagában szép teljesítmény, nem ritka a nyári fesztiválszezonban, hogy 6 koncertet adnak egy héten. A basszusgitáros Vince Murphy szerint ez a tempó komoly hatással van rájuk:
–  Az elmúlt öt évben a zenekarral töltött idő kb. 90 %-a úton, a maradék 10% minden mással telt. Ugyanezt az arányt lehet felállítani a befolyásolt állapotban, valamint tisztán töltött idő esetében is; tehát valószínűleg mi jobban élveztük, mint az agysejtjeink vagy épp egyéb belső szerveink.
A közelmúltban egy internetes szavazáson megválasztották őket a világ legjobb kelta-rock bandájának, mindemellett pedig két egymás követő évben is ők lettek az iTunes-on a legtöbbet letöltött magyar zenekar. Ezt csak remélni merték a kezdetekkor, emlékszik Joey MacOnkay:
–  Kocsmazenekarként indultunk Miskolcon, 50 fős közönség előtt, most már több mint 1000 fős bulit csináltunk Budapesten. A lendület és a barátság töretlen és épp ezért nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat.
Eddig 14 országban járt Paddy a patkányokkal és abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy szinte folyamatosan érkeznek a külföldi felkérések, még a tengerentúlról is.
–  Az elmúlt 1 hónapban túl vagyunk egy moszkvai koncerten, egy mini német turnén és voltunk Lengyelországban is, majd az év utolsó napjaiban Ausztriában koncertezünk. De ezek mellett természetesen még decemberben ellátogatunk Magyarország összes nagyobb klubjába  – meséli Paddy
A nagy nézőszám mellett a zenekar másik erőssége, hogy olyan lendületbe hozza a közönséget, hogy azok rendszeresen “kiisszák a pultot”. Nem egyszer fordult elő, hogy bizonyos italok, vagy akár a sör is kevésnek bizonyult az adott szórakozóhelyen.
Paddy így magyarázza a zenekar erejét:
–  Az ír zene tele van energiával. Akárhol hallgatod, felrobbantja a szobát, a színpadot. Erőt ad, bulizni támad kedved, nem pedig agyalni a hétköznapi hülyeségen. Ez a zene attól igazán zseniális, hogy lehet tolni a rock and rollt és a punkot is, de közben van benne mégis valami más is, természetesebb és misztikusabb. A folk egyszerű zene ugyan, de nagyon jól kifejezi az ember valós, igazi érzelmeit.
A látványos buli, a slágeres rock dallamvilág önmagában garancia az igazi hangulatra és olyan koncertélményt adnak, hogy aki elsőként találkozik ezzel a zenével, az ugyanolyan lelkes táncba és őrült ivászatba kezd, mint a rutinos ír punk rajongók.
Az biztos, hogy aki erre a zenére nem indul be, az valószínűleg már halott.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ábrahám Edit: „Sosem késő”
„Sosem késő” – akár ez is lehetne Ábrahám Edit mottója. A színésznő hatvan felett sem hagyja el magát, bomba formában van, és nyitott az újdonságokra …

További cikkek