2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Budapest, Miskolc és Pécs vezetői Budapesten fogadták az EU 100 klímasemleges és intelligens város misszió programigazgatóját

Budapest, Miskolc és Pécs vezetői Budapesten fogadták az EU 100 klímasemleges és intelligens város misszió programigazgatóját

Patrick Child az Európai Bizottság környezetért felelős főigazgatóságának főigazgató-helyettese, a 100 klímasemleges és intelligens város misszió programigazgatója Budapestre látogatott és megbeszélést folytatott Budapest, Miskolc és Pécs város vezetőivel és klímaügyi szakembereivel.

A misszióba beválasztott városok azt vállalták, hogy 2030-ra teljesen klímasemlegessé válnak, avagy egy lényeges szegmensüket és a területük jelentékeny részét (közel) kibocsátás-mentessé teszik. Ezek a városok mintául szolgálnak majd a klímasemlegesség eléréséhez, továbbá az általuk tapasztaltakat átadják más magyar és közép-kelet-európai településeknek: milyen pénzügyi, jogi, politikai vagy társadalmi akadályokat kell leküzdeni annak érdekében, hogy a klímasemlegességi célok hatékonyan elérhetőek legyenek. A kiválasztott városok tehát elsősorban kísérleti és innovációs központok, ahol holisztikus megközelítésben keresnek megoldásokat a városi dekarbonizációs törekvésekre.

Mindhárom városban kiemelt cél a lakossági energiahatékonyság növelése, mellyel két fontos környezeti cél eléréséhez járulnak hozzá: a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátás ebből a szektorból származik, így az épületek felújításán keresztük jelentősen csökkenthető a város karbonlábnyoma, illetve a fűtési időszakban a legtöbb szálló por szennyezés innen származik, mely a levegőszennyezés miatti korai halálozások legnagyobb részéért felel. A három város olyan levegőtisztasági agglomerációk központjai, ahol a levegőminőség problémája miatt Magyarország uniós irányelvekkel szembeni kötelezettséget sért a mai napig.

A megbeszélésen szóba kerültek egyéb környezetvédelmi kérdések is mint a hulladékgazdálkodás és a víziközmű szolgáltatások központosításának kockázatai, a hiányzó átfogó szakpolitikai irányítás és a környezetvédelmi engedélyezés problémái különösen az akkumulátorgyártással kapcsolatban.

A klímasemlegességre törekvésben az önkormányzatok mellett fontos szerep jut a lakosságnak és az üzleti szférának is, de mindenekelőtt a nemzeti kormányoknak, mert a beruházásokhoz szükséges források az ő kezükben vannak. A kormányzat politikája miatt veszélybe került európai uniós források érkezésének esélyét erőteljesen növeli, ha a zöld és igazságos átmenetet elősegítő olyan beavatkozásokat támogatnak, mint a klímavédelem, az energiaellátás biztonsága, az energiakitettség és az áringadozások veszélyének csökkentése, levegőminőség javítása vagy sérülékeny társadalmi csoportok védelme.

Amennyiben a misszióban résztvevő városok fejlesztési igényei, a misszióhoz kapcsolódó és szükséges beruházások nem jelennek meg az operatív programokban és a Helyreállítási Tervben (és jelenleg ez a helyzet) akkor a klímasemlegességi célkitűzések elérése országos szinten válik kétségessé.

 

/Fotók: Főpolgármesteri Hivatal/

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek