2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Kész a MIDIP

BEFEJEZŐDÖTT A MISKOLCI DÉLI IPARI PARK INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSE
A Miskolc Holding Zrt. 2012-ben 460 millió forint támogatást nyert az „Az üzleti infrastruktúra és a befektetési környezet fejlesztése – ipari parkok, iparterületek és inkubátorházak támogatása” című pályázaton, amelyből megvalósította a Miskolci Déli Ipari Park (MIDIP) fejlesztését. Ez újabb lendületet adott Miskolc gazdaságának, ugyanis a TAKATA világcéget üdvözölhették az ipari park első betelepülőjeként.

A projekt részeként a Miskolc Déli Ipari Parkban 62,5 hektár nagyságú terület alapinfrastruktúrával való ellátása – út- és hídépítés, ivóvízellátás, csapadékvíz- és szennyvízelvezetés, nagyfeszültségű villamoshálózat kiváltása, valamint villamos- és gázenergiahálózat kiépítése – valósult meg.
Az infrastrukturális fejlesztés egyik eredményeként 2014. októberétől menetrend szerinti buszközlekedés is segíti az ipari park elérését, amelyet a Budapest-Miskolc autópálya közelsége és terület melletti vasúti közlekedés is vonzóvá tett.

A MIDIP projekt különlegességét adta, hogy az infrastruktúra kiépítésével párhuzamosan zajlott az első betelepülő cég, a TAKATA gyár- és épületegyüttesének építkezése. A kiváló együttműködésnek is köszönhető, hogy a japán Takata cég a területen mintegy 10 hónap alatt felépítette legnagyobb európai gyártóüzemét, a világ 7. legnagyobb Takata-gyárát, amely Magyarországon az elmúlt hat év legnagyobb, új befektető által megvalósított zöldmezős beruházása.

– A pályázat célja olyan ipari park kialakítása volt, amelynek infrastrukturális ellátottsága vonzó a betelepülni szándékozó versenyképes vállalkozásoknak. Azt, hogy ez sikerült, bizonyította a TAKATA. Így megvalósult a projekt legfőbb célkitűzése is: a rendelkezésre álló iparterület fejlesztésével, hasznosításával, egy világcég értékteremtő és bevételt hozó beruházása révén új munkahelyek jöttek létre a térségben– mondta Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatósági elnöke, a vállalat gazdaságfejlesztési igazgatója.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott vissza nem térítendő támogatás 460 millió forint, a projekt nettó összköltsége 920 millió forint volt.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek