2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Eljött az igazság pillanata Szerencsen

Rendkívüli tájékoztatót tartott február 4-én a város intézményeiben Koncz Ferenc. A polgármester az önkormányzati dolgozók februári bérkifizetése körül elterjedt rémhír eloszlatása miatt kereste fel a város alkalmazottait. A tájékoztatóban elhangzott: a napokban találgatások láttak napvilágot a település jelenlegi helyzetével kapcsolatban. Koncz Ferenc megnyugtatta a közalkalmazottakat és köztisztviselőket: ugyan néhány nap csúszással, de legkésőbb február 10-ig mindenki megkapja az illetményét.

A kialakult nehézségek előzményeiről szólva a polgármester arról tájékoztatott, az Önkormányzatnak nincs tovább terhelhető vagyona, felélte lehetőségeit. Az adóbevételeket is a bérhitelek törlesztésére fordítja. Eljött az igazság pillanata.

Tájékoztatásul elmondja, hogy a város úgynevezett rendszeres bérhitellel gazdálkodik: a hónap elején felveszik a 80-90 millió forintos kölcsönt, amit a következő igénybevétel előtt vissza kell fizetni. A sorban álló, kifizetetlen számlák teljesítése miatt ez január végéig nem sikerült, amelyre megoldást kellett találni.  – A Szerencsi Bonbon Kft. első félévi iparűzési adóját fizette be a város számlájára, az egyik alpolgármester pedig további jelentős összegű kölcsönt biztosít annak érdekében, hogy a bérhitelt vissza tudjuk fizetni – emelte ki Koncz Ferenc, aki arról is szólt, hogy a napi nehézségeket tetézik a több százmillió forintos számlatartozások. Ezen felül további problémát jelent, hogy e hónapban a hozzávetőleg 90 milliós normatív támogatás helyett 9 millió forint érkezett az Önkormányzat számlájára.  Emiatt a jövőben is előfordulhat a mostanihoz hasonló helyzet, azaz, hogy néhány nappal később érkezik meg a dolgozók folyószámláira a fizetés.

A polgármester megjegyezte: a közelmúltban indult el az egymilliárd forintos, svájci frank alapú kötvény átírása euró alapra, illetve kezdeményezték a törlesztés átütemezését, amelynek évi százmilliós nagyságrendje katasztrófát jelentene Szerencs életében.

Koncz Ferenc szerint az elkövetkező hónapokban lesznek még nehézségei a településnek, azonban kérte a dolgozók támogatását, mert – mint mondta – van esély arra, hogy Szerencs gazdasági helyzete stabilizálódjon a jövőben. – Amíg csak tehetem, azért küzdök, hogy a gondok ne súlyosbodjanak, és elinduljon az a folyamat, amely emelkedő pályára állíthatja a várost – fogalmazott a polgármester, aki az általános iskola mellett minden városi fenntartású intézményt felkeres a dolgozók tájékoztatása érdekében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek