2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Egy csepp Parajd Harsányban

Sópince avatásra szólt a meghívó  a mai napra Harsányba, de igazi, közös, megható magyar ünneppé alakult. Szabó Gergely polgármestertől megtudtuk, hogy a hatalmas pince egykor sok száz éven keresztül az Egri Érsekség dézsma begyűjtő helye volt, majd hosszú évtizedeken keresztül az enyészet volt a sorsa. Ma bor helyet igazi parajdi só van a pincében. Miután szépen rendbetették a rossz állapotban lévő pincét, 20 tonna só került a falakra, hogy ezentúl a rekreációé, a gyógyászattá lehessen a főszerep.

 

Bokor Sándor, a sóvidék fellegvárának Parajdnak polgármestere, – Harsány és Parajd testvértelepülések – azt hangsúlyozta, – rendkívüli ékesszólással – hogy most végre látszik, hogy az összefogás nem csupán szavakban, hanem tettekben is megmutatkozik, és nagy örömét fejezte ki azért, hogy egy csepp Parajd lehet itt az óhazában. Köszönetet mondott a nemzet kormányának, hogy azon munkálkodik megválasztása óta, hogy Trianon gyászát enyhítse. Tállai András államtitkár, országgyűlési képviselő így fogalmazott:” Harsány újra példát mutat, hiszen az, hogy az önkormányzatok utakat, járdákat újítanak fel, óvodákat, iskolákat építenek természetes dolog, de az, hogy arra pályázik egy település, hogy az egészséget ilyen módon óvja meg, ez ritkaság. Ez a megvalósult ötlet azonban még ennél is több, hiszen a barátságról, az összetartozásról szól. Arra kérek mindenkit, aki idejön majd ebbe az egészség oázisba, hogy az is jusson eszébe: van még mulasztásunk, s teendők a magyarság tekintetében.” Az avatáson Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is jelen volt.

A jelenlévő egyházak áldása után a nemzetiszín szalag átvágásával átadták a nagyközönségnek a sópincét.

 

OBE-OL

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…