2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Az agrárium és a nemzetbiztonság kapcsolata megkérdőjelezhetetlen

Az agrárium és a nemzetbiztonság kapcsolata megkérdőjelezhetetlen

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem oktatási, kutatási, kiválasztási és tudományos célú együttműködési megállapodást kötött a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálattal, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter fővédnökségével. A rendezvényen kiemelték: az agrárium és a nemzetbiztonság kapcsolata első hallásra távolinak tűnik ugyan, ám az élelmiszertermelés biztonsága egyértelműen összekapcsolható a nemzet biztonságával is.

A két kiemelt jelentőségű, nagy múltú és mély intellektualitású intézmény együttműködése az oktatási, kutatási, kiválasztási és a tudományos területet egyaránt érinti – hangzott el a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett Agrárium és nemzetbiztonság konferencián. A felek együttműködése kiterjed közös képzési programok szervezésére, előadások megtartására, oktatási anyagok készítésére, konferenciák megrendezésére, valamint közös pályázatok benyújtására is.

„Egyetemünk jogelődei már évtizedek óta foglalkoznak olyan kérdésekkel, amelyek szorosan kapcsolódnak az élelmiszer- és környezetbiztonsághoz, és ily módon egy nemzet biztonságához is. Ez a tudás az elmúlt években, a COVID-járvány és az orosz-ukrán háború következtében értékelődött fel igazán, amikor szembesültünk vele, hogy hazánk adottságai kiválóak ugyan, ám ha bármilyen probléma merül fel, az zavart okozhat az élelmiszerellátásban. A ma kötött együttműködéssel még tovább erősítjük azt a szándékunkat, hogy kutassuk és szintetizáljuk ezeket a nemzetbiztonsághoz kötődő szakterületeket” – fejtette ki Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Mint azt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédében kiemelte, a mostani időszakot gyakran a veszélyek korának nevezik, amely kihívásokat jelent az agrárium terén is. „A Száhel-övezet biztonsága a mi nemzetbiztonsági érdekünket is érinti. Ha az ottani, egyébként is nehéz életkörülmények tarthatatlanná válnak vagy az éghajlat, vagy annak változása, vagy a nemzetközi terrorizmus által kiváltott migrációs hullám, vagy más politikai válságok kapcsán, az oly módon hat Európára és Magyarországra, amelynek nemzetbiztonsági következménye is lehet” – emelte ki.

Mint elhangzott, ehhez kapcsolódóan rendkívül fontos, hogy a vetőmagokkal, öntözéssel és vízgazdálkodással kapcsolatos, erős tradíciókkal rendelkező, stabil alapokon nyugvó magyar agrártudással helyben támogassuk az övezet élelmiszerellátását. A ma kötött együttműködési megállapodás e téren is fontos pillért jelent – tette hozzá a miniszter.

Az Agrárium és nemzetbiztonság konferencia programja szakmai előadásokkal folytatódott. Ennek keretében a szakemberek megvitatták az orosz-ukrán háború biztonsági kérdéseit és kihatásait, az aktuális globális biztonsági kockázatokat, valamint a MATE és a Szent István Biztonságkutató Központ Száhel-térségi szerepvállalását.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek