2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • Amikor a legnagyobb egyház feje meglátogat: milyen biztonsági intézkedésekkel várhatják a Pápát?- Forgalomkorlátozás Budapesten

Amikor a legnagyobb egyház feje meglátogat: milyen biztonsági intézkedésekkel várhatják a Pápát?- Forgalomkorlátozás Budapesten

Így várhatják a világ egyik legvédettebb személyét

Bár Ferenc Pápa csak Pénteken érkezik Budapestre, a látogatását előkészítő biztonsági operatív felderítés már hónapokkal ezelőtt megkezdődhetett – véli Hajós István biztonságtechnikai szakértő. Ilyenkor a külső és belső védelmi gyűrűket már majdhogynem megszokott módon ellenőrzik, az útvonalakat biztosítják és a személyvédelem sem merül ki a testőrök jelenlétében. Ezek az intézkedések járnak a világ egyik legjobban védett személyének, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Pénteken érkezik Magyarországra Ferenc Pápa, részletes programja már mindenki számára elérhető. Vasárnapig számos programon vesz részt: mások mellett találkozik Orbán Viktorral és Novák Katalinnal, szentmisét tart, magánlátogatásokon vesz részt, szegényekkel és menekültekkel is találkozik.

A Pápa, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke a világ három legjobban védett személye. Kimondatlanul azonban a Pápát tartják a legjobban védettnek, hiszen az ő vezetői szerepe nem egy országra koncentrálódik, és a vallásosság az egyik legnagyobb szereppel bíró emberi értékrend. Ez nem csoda, hiszen a világ népességének körülbelül 30%-a vallja magát kereszténynek, ennek fele pedig katolikus vallásúnak.

A biztonságtechnikai tervezés valójában hónapokkal megelőzi a védett személy indulását-érkezését. Rengeteg kockázati tényezőt elemeznek ilyenkor a szakemberek.

„A Nemzeti Védelmi Szolgálat biztosan figyelemmel kíséri a potenciálisan vallási fanatikus személyeket, figyelik a beutazó külföldieket, a felderítés ilyenkor sok szinten zajlik egyszerre, minden esetleges veszélyforrásra kiterjed. Például a Kossuth tér körüli lakásokat fokozottan figyelik, költözött-e be új lakó mostanában, ha igen ellenőrzik a személyét, úgy hogy erről semmit nem tud az adott illető. Figyelemmel kell kísérni nincs-e régóta parkoló autó a környéken vagy nincs e véletlen felújítás egy üzlethelyiségben vagy annak pincéjében, ahol akár fel lehet készülni egy támadásra vagy elrejteni eszközöket. Az Alkotmány utcai ingatlanok alatt elég nagy pincerendszer épült ki, ezeket is kontrollálják ilyenkor” – részletezte Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője.

Föld alatt, földön, vízen, levegőben…

A látogatás napján teljesen természetes, hogy a metrókat, a csatornákat, a föld alatti rendszereket is ellenőrzik, például, hogy a csatornafedeleket is lehegeszthetik. A metrók bizonyos állomásokon ilyenkor nem állnak meg és természetesen mindenhol fegyveres erők lesznek és rengeteg operatív munkatárs, civil ruhás rendőr és titkos ügynök vonul ki a helyszínre. A felszínen páncélozott járművek is lesznek, a vízen hajókról is fogják védeni a területet, a levegőben pedig drónok és helikopterek fogják pásztázni a teljes védelmi gyűrű területét és természetesen a teljes útvonalat is.

„Olyan speciális kamerák, eszközök is szerepet fognak kapni, amelyek a Mesterséges intelligencia segítségével akár a mozgásunkból is meg tudják állapítani, hogy veszélyt jelentünk-e vagy van-e valamilyen támadási szándékunk. Fontos tudnunk, hogy Magyarország kész garantálni bárkinek a biztonságát. Biztos vagyok benne, hogy ezekkel az eszközökkel a magyarországi védelmi egységek is rendelkeznek, hiszen a Magyar hatóságok nagyon jól felszereltek technikailag és személyi létszámban is erősek. A magam részéről kíváncsian várom, hogy például robotok részt vesznek-e a személyvédelem biztosításban?” – mondta Hajós István biztonságtechnikai szakértő, majd folytatta:
„Azokat az objektumokat is ellenőrzik, ahol a Pápa akár csak egy percre is megáll. A külső és belső védelmi gyűrű szerepe, hogy magára a rendezvény területére is már csak ellenőrzött személyek juthassanak be. A belső védelmi gyűrű pedig az utolsó zárás a személyvédelmi csapatok előtt akik a Pápa közvetlen közelében lesznek. Ide bejutni már-már lehetetlen.”

A Svájci gárda és a TEK együttműködése

A Pápa közvetlen személyvédelmét a Svájci gárda látja el. Ez a szervezet több mint 500 éve védi a katolikus egyház vezetőségét. Ők azonban ki fognak egészülni a magyarországi rendvédelmi erők speciálisan kiválogatott tagjaival is. A személyvédelemben résztvevők fő feladata, hogy egy esetleges támadás esetén az életük árán is megvédjék a Pápát és a lehető leggyorsabban kimenekítsék a helyszínről az előre megtervezett menekülőutakon.

Az útvonalat is kiemelten fogják biztosítani, minden sarkon és a teljes útszakaszon fegyveres rendőrök fognak szolgálatot ellátni. A tetőkön mesterlövészek lesznek. A konvojban is lesz nehéztűzérség. Ilyenkor elrejtve, de szinte minden esetben van nagykaliberű gépfegyver is a személyvédelemben résztvevőknél.

„Mindezek mellett számos olyan eszköz kerül használatba és olyan technikai megoldásokat is alkalmaznak majd, amiről még, mint külső szereplő, nem tudunk vagy ha tudnánk se beszélhetnénk róla. Magát a konkrét, részletes biztonsági tervet alig néhány ember ismerheti az országban, pedig a komplett biztosításban és szervezésben akár több ezren is részt vehetnek majd.

Végezetül látok egy minimális kockázatot a biztosítási feladatban. Magyarország Európai megítélése jelenleg nem a legjobb, valamint rengeteg menekült akar keresztül haladni rajtunk, mint tranzitországon. Ugyanakkor Európából ide is tudnak utazni viszonylag szabadon és sajnos volt már rá példa, hogy terroristák is voltak akár menekültek csoportjába épülve. Egyszóval nagy a nyomás a rendvédelmi erőkön, de biztos vagyok benne, hogy meg fogják oldani a feladatot” – mondta a szakértő.

Fontos elmondani, hogy sem Hajós István, sem a Bastion Group semmilyen formában nem vesz részt a biztosításban, a biztonsági tervet nem ismeri, tájékoztatása kizárólag általános alapismereteken alapul.

Pápalátogatás – forgalomkorlátozások Budapesten

2023. 04. 26., sze – 15:05
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Ferenc pápa látogatása kapcsán elrendelt ideiglenes forgalomkorlátozások – térképen.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatja a járművezetőket, hogy az alábbi forgalmirend-változások lépnek életbe a főváros területén.

Azon gépjárművek tulajdonosai, akik az érintett terület megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszán parkoltak, és gépjárművüket elszállították, a 06-80-180-780-as zöldszámon érdeklődhetnek arról, hogy járművüket hová szállította el az illetékes hatóság, valamint a további teendőikről. A telefonszám 2023. április 30-án 24 óráig üzemel.

 

Tilos megállni:

2023. május 10-én 20 óráig a Budapest V.,

Szalay utca mindkét oldalán a Honvéd utcától a Falk Miksa utcáig,

Szemere utca mindkét oldalán a Kálmán Imre utcától az Alkotmány utcáig,

Falk Miksa utca páros oldalán a 4. számig,

Alkotmány utca páratlan oldalán a Honvéd utcától a Szemere utcáig,

Széchenyi felső rakparton a Zoltán utcától a Széchenyi felső rakpart 8. számig.

 

2023. április 24-én 0 órától

2023. május 1-jén 6 óráig a Budapest V.,

Alkotmány utca mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Honvéd utcáig.

 

2023. április 24-én 0 órától

2023. május 1-jén 6 óráig a Budapest V.,

Szent István tér mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Hercegprímás utcáig.

 

2023. április 25-én 22 órától

2023. május 3-án 20 óráig a Budapest V.,

Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Jászai Mari tértől a Kossuth térig,

Stollár Béla utca mindkét oldalán a Falk Miksa utcától a Balassi Bálint utcáig.

 

2023. április 26-án 20 órától

2023. április 28-án 14 óráig a Budapest I., IX. és XI.,

Könyves Kálmán körút mindkét oldalán a Gyáli út és a Rákóczi híd között,

Laczkovich utca mindkét oldalán a Rákóczi híd alatt,

Dombóvári út mindkét oldalán a Rákóczi híd alatt,

Pázmány Péter sétány mindkét oldalán,

Műegyetem felső rakpart teljes területén,

Műegyetem rakparti felhajtó mindkét oldalán a Bertalan Lajos utcánál,

Szent Gellért téren,

Szent Gellért felső rakpart mindkét oldalán.

 

2023. április 26-án 20 órától

2023. április 28-án 22 óráig a Budapest V. és VII,

Hercegprímás utca mindkét oldalán a József Attila utcától az Arany János utcáig,

Sas utca mindkét oldalán a József Attila utcától az Arany János utcáig,

Károly körút mindkét oldalán,

Bajcsy-Zsilinszky út mindkét oldalán a Károly körút és az Andrássy út között.

 

2023. április 26-án 20 órától

2023. április 30-án 18 óráig a Budapest I., V. és XII.,

Döbrentei téren az Erzsébet híd alatt,

Március 15. téren az Erzsébet híd alatt,

Szabad sajtó út mindkét oldalán,

Kossuth Lajos utca mindkét oldalán.

Gyimes utca páros oldalán a Stromfeld A. utcától 100m hosszan.

 

2023. április 26-án 20 órától

2023. április 30-án 22 óráig a Budapest I., IX., XII., XIX. és XX.,

Nádasdy utca mindkét oldalán a Haller utca és a Tóth Kálmán utca között,

Nagykőrösi út mindkét oldalán az Autópiac középső bejárata és a Garázs utca között,

Nagykőrösi út főpályáján (M5 bevezető),

Nagykőrösi út MOL kút főpálya felőli oldalán,

Határ úton a Nagykőrösi úti felüljáró alatt,

Gyáli út főpályáján (M5 bevezető),

Fék utca mindkét oldalán a Gyáli úti felüljáró alatt,

Krisztina körút mindkét oldalán a Döbrentei tér és a Dózsa György tér között,

Atilla úton a Dózsa György tér mellett,

Dózsa György tér teljes területén,

Palota út mindkét oldalán,

Dísz tér teljes területén,

Szent György utca mindkét oldalán,

Szent György téren,

Hegyalja út mindkét oldalán az Erzsébet híd és az Alkotás utca között,

BAH csomóponti felüljáró alatt az Alkotás utcától az Erzsébet híd felé,

BAH csomópont OMV kút útpálya felé eső oldalán,

Jagelló út mindkét oldalán az Alkotás utca és az Apor Vilmos tér között,

Apor Vilmos téren,

Stromfeld Aurél út mindkét oldalán,

Márvány utcai visszafordítón a Királyhágó utca felé,

Németvölgyi út 56. szám előtt a járdán.

 

2023. április 26-án 22 órától

2023. május 1-jén 6 óráig a Budapest V.,

Vajkay utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Szalay utcáig.

 

2023. április 27-én 20 órától

2023. április 29-én 12 óráig a Budapest XII.,

Orbánhegyi út mindkét oldalán a Stromfeld Aurél út és az Istenhegyi út között,

Istenhegyi út mindkét oldalán az Orbánhegyi út és a Költő utca között,

Költő utca mindkét oldalán az Istenhegyi út és a Mátyás király út között,

Mátyás király út mindkét oldalán a Költő utca és a Csillagvölgyi út között.

 

2023. április 27-én 20 órától

2023. április 29-én 22 óráig a Budapest VII.,

Rózsák tere mindkét oldalán a Péterfy Sándor utcától a Dohány utcáig,

Rózsák tere mindkét oldalán – Dohány utcánál – a Rózsa utcától az Izabella utcáig,

Dohány utca mindkét oldalán az Alsó erdősor utcától a Rottenbiller utcáig,

Péterffy Sándor utca mindkét oldalán az Alsó erdősor utcától a Rottenbiller utcáig,

Izabella utca mindkét oldalán a Dohány utca és a Hutyra Ferenc utca között.

 

2023. április 27-én 20 órától

2023. április 30-án 14 óráig a Budapest V. és VI.,

Bajcsy Zsilinszky út mindkét oldalán az Andrássy úttól a Nyugati térig.

 

2023. április 27-én 20 órától

2023. április 30-án 22 óráig a Budapest VII.,

Damjanich utca 50. szám előtt 30 méter hosszan.

 

2023. április 27-én 20 órától

2023. április 29-én 20 óráig a Budapest VII., VIII, XI. és XIV.,

Rákóczi út mindkét oldalán,

Szövetség utca mindkét oldalán a Rákóczi út és a Dohány utca között,

Szövetség utca 20. szám előtt,

Dohány utca 88. szám előtt,

Dohány utca mindkét oldalán a Szövetség utca és az Alsó erdősor között,

Baross téren a Rákóczi út és a Kerepesi út között,

Kerepesi út mindkét oldalán a Baross tér és az Ifjúság útja között.

Fadrusz utcában a Villányi úti csomóponttól mindkét oldalon 20m hosszon,

Dembinszky utcában a Nefelejcs utcai csomópont után jobb oldalon 20m hosszon.

 

2023. április 27-én 20 órától

2023. április 29-én 22 óráig a Budapest XIV.,

Ifjúság útja mindkét oldalán a Dózsa György úttól a Stefánia útig,

Stefánia út mindkét oldalán – szervizút is – a Hungária körúttól a Szobránc közig,

Budapest Sportaréna – Hungária körút – Volánbusz végállomása.

 

2023. április 28-án 22 órától

2023. május 1-jén 6 óráig a Budapest V.,

Báthory utca mindkét oldalán a Szemere utcától a Vértanúk teréig,

Nádor utca mindkét oldalán a Vértanúk terétől a Széchenyi utcáig.

 

2023. április 29-én 0 órától

2023. április 29-én 22 óráig a Budapest VII. és XIV.,

Dózsa György út mindkét oldalán a Verseny utcától a Kerepesi útig.

 

2023. április 28-án 20 órától

2023. április 30-án 20 óráig a Budapest V., VIII., IX. és XIII.,

Március 15. tér teljes területén,

Pesti alsó rakparton az Erzsébet híd és a Markó utca között,

Markó utca mindkét oldalán a Bajcsy-Zsilinszky út és a Bihari János utca között,

Múzeum körút mindkét oldalán,

Kálvin téren,

Üllői út mindkét oldalán a Kálvin tér és a Szabó Ervin tér között,

Szabó Ervin tér teljes területén,

Baross utca mindkét oldalán a Szabó Ervin tér és a Kálvária tér között,

Kálvária téren az Illés utca folytatásában,

Illés utca mindkét oldalán a Kálvária tér és a Korányi Sándor utca között,

Korányi Sándor utca mindkét oldalán az Illés utca és az Üllői út között,

Üllői út mindkét oldalán a Korányi Sándor utca és a Könyves Kálmán körút között,

Üllői úti felüljáró alatt a Könyves Kálmán körúttól a Nagyvárad tér felé,

Könyves Kálmán körút mindkét oldalán az Üllői út és a Gyáli út között.

Mohács utca mindkét oldalán a Lehel út és Vágány utca között.

 

2023. április 28-án 20 órától

2023. április 30-án 22 óráig a Budapest VIII.,

Szigony utca mindkét oldalán a Práter utcától a Baross utcáig,

Szigony utcai 1 – 11-13/A előtti nagy parkolóban,

Práter utca minkét oldalán a Molnár Ferenc tértől a Bókay János utcáig.

 

2023. április 28-án 20 órától

2023. április 30-án 14 óráig a Budapest V. és VI.,

Széchenyi rakpart mindkét oldalán Jászai Mari tértől a Kossuth térig,

Balaton utca mindkét oldalán a Falk Miksa utcától a Széchenyi rakpartig,

Markó utca mindkét oldalán a Széchenyi rakparttól a Honvéd utcáig,

Falk Miksa utca mindkét oldalán a Szalay utcától a Balaton utcáig,

Honvéd utca mindkét oldalán a Markó utcától a Báthory utcáig,

Kálmán Imre utca mindkét oldalán a Honvéd utcától a Kozma Ferenc utcáig,

Kozma Ferenc utca mindkét oldalán az Alkotmány utcától a Báthory utcáig,

Akadémia utca mindkét oldalán a Széchenyi utcától a Garibaldi utcáig,

Széchenyi rakparton a Garibaldi utcától a Széchenyi utcáig,

Garibaldi utca mindkét oldalán a Nádor utcától az Akadémia utcáig,

Zoltán utca mindkét oldalán a Szabadság tértől a Széchenyi rakpartig,

Steindl Imre utca mindkét oldalán a Nádor utcától a Széchenyi rakpartig.

 

Lezárják:

2023. április 26-án 6 órától

2023. május 3-án 20 óráig a Budapest V.,

Balassi Bálint utcát a Markó utcától a Balaton utcáig,

Stollár Béla utcát a Falk Miksa utca és a Balassi Bálint utca között.

 

2023. április 28-án 10 órától 11 óráig a Budapest I., IX., XI., XII., XIX. és XX.,

Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. – M4 autóút – M0 autóút – M5 autópálya – Nagykőrösi út – Gyáli út – Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd – Pázmány Péter sétány – Műegyetem felső rakpart – Szent Gellért tér – Szent Gellért rakpart – Döbrentei tér – Krisztina körút – Dózsa György tér – Palota út – Dísz tér – Szent György utca – Szent György tér útvonalat.

 

2023. április 28-án 12 órától 13 óráig a Budapest I., XI. és XII.,

Dísz tér – Palota út – Dózsa György tér – Krisztina körút – Hegyalja út – BAH csomópont – Jagelló út – Apor Vilmos tér – Stromfeld Aurél út útvonalat.

 

2023. április 28-án 16 óra 30 perctől 18 óra 30 percig a Budapest I., V., VI., VII., XI. és XII.,

Stromfeld Aurél út – Apor Vilmos tér – Jagelló út – BAH csomópont – Hegyalja út – Erzsébet híd – Szabadsajtó út – Kossuth Lajos utca – Astoria – Károly körút – Bajcsy Zsilinszky út (Bazilika) útvonalat.

 

2023. április 29-én 8 óra 15 perctől 8 óra 45 percig a Budapest XII.,

Stromfeld Aurél út – Orbánhegyi út – Istenhegyi út – Mátyás király út útvonalat.

 

2023. április 29-én 4 órától 11 óra 30 percig a Budapest VII.,

Rózsák terét körben,

Dohány utcát az Alsó erdősor és a Rottenbiller utca között.

 

2023. április 29-én 9 óra 30 perctől 11 óra 45 percig a Budapest I., V., VII., VIII., XI. és XII.,

Mátyás király út – Istenhegyi út – Orbánhegyi út – Stromfeld Aurél út – Apor Vilmos tér – Jagelló út – BAH csomópont – Hegyalja út – Erzsébet híd – Szabad sajtó út – Kossuth Lajos utca – Astoria – Rákóczi út – Szövetség utca – Dohány utca – Rózsák tere útvonalat.

 

2023. április 29-én 12 órától 17 óra 30 percig a Budapest XIV.,

Ifjúság útját.

 

2023. április 29-én 16 órától 18 óráig a Budapest I., V., VII., VIII., XI., XII. és XIV.,

Stromfeld Aurél út – Apor Vilmos tér – Jagelló út – BAH csomópont – Hegyalja út – Erzsébet híd – Szabad sajtó út – Kossuth Lajos utca – Astoria – Rákóczi út – Baross tér – Kerepesi út – Ifjúság útja útvonalat.

 

2023. április 29-én 12 órától

2023. május 1-jén 6 óráig a Budapest V.,

Báthory utcát a Honvéd utcától a Vértanuk teréig,

Alkotmány utcát a Honvéd utcától a Szemere utcáig,

Akadémia utcát a Zoltán utcától a Kossuth térig,

Nádor utcát a Zoltán utcától a Garibaldi utcáig,

Vértanuk terét.

 

2023. április 29-én 22 órától

2023. április 30-án 14 óráig a Budapest V. és XIII.,

Újpest rakpartot a Jászai Mari tértől,

Széchenyi felső rakpartot a Jászai Mari tér és a Kossuth tér között,

Balaton utcát a Falk Miksa utca és a Széchenyi felső rakpart között,

Honvéd utcát a Markó utca és az Alkotmány utca között,

Szalay utcát a Szemere utca és a Kossuth tér között,

Szemere utcát a Szalay utca és a Báthory utca között,

Alkotmány utcát a Bajcsy Zsilinszky út és a Szemere utca között,

Vadász utcát a Kálmán Imre utca és az Alkotmány utca között,

Hold utcát a Kálmán Imre utca és az Alkotmány utca között,

Kálmán Imre utcát a Honvéd utca és a Kozma Ferenc utca között,

Báthory utcát a Honvéd utca és a Hold utca között,

Lipót Garázs Vértanuk tere felőli le- és feljáratát,

Nádor utcát a Zoltán utca és a Széchenyi utca között,

Akadémia utcát a Széchenyi utca és a Zoltán utca között.

 

2023. április 30-án 1 órától 12 óráig a Budapest V.,

Szent István körút – Bajcsy-Zsilinszky út – Bank utca – Széchenyi utca – Duna által határolt területet.

 

2023. április 30-án 8 óra 30 perctől 9 óráig, valamint

2023. április 30-án 11 órától 12 óráig a Budapest I., V., XI. és XII.,

Stromfeld Aurél út – Apor Vilmos tér – Jagelló út – BAH csomópont – Hegyalja út – Erzsébet híd – Március 15. tér – Pesti alsó rakpart – Markó utca – Balassi Bálint utca – Kossuth Lajos tér útvonalat.

 

2023. április 30-án 12 órától 17 óra 30 percig a Budapest VIII.,

Szigony utcát a Baross utca és a Lósy Imre utca között,

Práter utcát a Leonardo da Vinci utca és az Illés utca között.

 

2023. április 30-án 16 órától 16 óra 45 percig a Budapest I., V., VIII., IX., XI. és XII.,

Stromfeld Aurél út – Apor Vilmos tér – Jagelló út – BAH csomópont – Hegyalja út – Erzsébet híd – Szabad sajtó út – Kossuth Lajos utca – Astoria – Múzeum körút – Kálvin tér – Üllői út – Szabó Ervin tér – Baross utca – Szigony utca – Práter utca útvonalat.

 

2023. április 30-án 17 órától 18 óráig a Budapest VIII., IX., XIX. és XX.,

Szigony utca – Baross utca – Illés utca – Korányi Sándor utca – Üllői út – Könyves Kálmán krt. – Gyáli út – Nagykőrösi út – M5 autópálya – M0 autóút – M4 autóút – Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. útvonalat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!​​

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak l…
Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …