2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Áldozatok közös nyilatkozata

Kedves túlélő! Elsőként hozzád szeretnénk szólni: tudjuk, hogy milyen nehéz ez a teher amit cipelsz. Szeretnénk, ha tudnád, hogy ez nem a te szégyened. Ami most történik, az nincs rendben és azért dolgozunk, hogy te bátran beszélhess. Ne félj felemelni a hangod, ne félj kiállni magadért mert igazad van. Veled vagyunk, nem félünk.

Mi, abúzus túlélők, akik felnőttként névvel és arccal vállaltuk az elmúlt években a történeteinket és megpróbáltatásainkat jelen közleménnyel szeretnénk megköszönni minden jóérzésű magyar embernek az eddigi támogatását. Ez a mostani, nehéz időszak sokunkban fájdalmas emlékeket ébresztett, amikor láttuk, hogy hogyan kezelik a felelős döntéshozók a rájuk bízottak ügyeit. Szeretnénk újra emlékezteti a hatalmat arra, hogy még mindig lehetnek tisztességesek és dönthetnek úgy, hogy tovább nem titkolóznak, és rejtegetik mindazt, ami történt, hanem az emberi méltóságot választják. Ahogyan az áldozatoknak is joguk van az igazsághoz, úgy a lemondott köztársasági elnöknek is joga van elmondani azt. Ez persze nem könnyű feladat, de a legnagyobb felemelkedések jellemzően ilyen mélységekből indulnak. Bár elhangoztak ígéretek, és látunk gesztusokat a politikai vezetés részéről, továbbra is várjuk a magyarázatot a kegyelmi döntésről, mert azt gondoljuk, hogy a bocsánatkérés mellett az áldozatok ezt is megérdemlik.

Az Európai Unió Gyermekjogi Stratégiája azt javasolja a tagállamoknak, hogy fejlesszék a gyermekvédelmi  rendszerek működését, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a büntetőjogi megközelítésű törvények mellett, prevencióra és az áldozatvédelemre is jóval több figyelmet kell fordítani. A lemondások, a büntetések szigorítása önmagában nem megoldás, megelőzésre és a már traumatizált gyermekek, illetve fiatal felnőttek támogatására, és utógondozására is szükség van.

Meggyőződésünk, hogy ez az időszak a közös gondolkodás és a cselekvés időszaka kell, hogy legyen, ezért az Országos Közös Akarattal (OKA) közösen kezdeményezünk egy találkozót civil szervezetekkel, szociális szakemberekkel annak érdekében, hogy elindulhasson végre egy olyan közös munka, ami valóban a gyermekek védelme érdekében jön létre. Az első egyeztetés időpontja 2024. február 20-a, kedd, 15:00 óra. Helyszíne pedig a VDSZ székház, melynek címe: 1068, Budapest, Benczúr utca 45. IV. emeleti nagyterme.

Közösen, egymást meghallgatva fogunk gondolkodni azon, hogy milyen jogszabályi változások szükségesek a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszak megelőzéséhez és az áldozatok, illetve családjaik támogatásához, utógondozásához.

Ezúton hívjuk fel a politikai pártok figyelmét arra, hogy maguk is alakítsanak ebben az időszakban gyermekvédelmi munkacsoportokat, állítsák össze ajánlásaikat. Március második felében pedig várjuk a pártok delegáltjait egy közös egyeztetésre ahol egységes dokumentummá formáljuk a szakmai szervezetek, az áldozatok képviselői és a pártok javaslatait, hogy aztán ezeket az Országgyűlés minél előbb megvitassa és elfogadja azt. Egyben megkérjük a sajtó munkatársait, hogy kellő érzékenységgel legyenek az áldozatok felé, és ne meséltessék el újra és újra az általunk átélteket, hiszen ezzel kényszerítik az áldozatokat, hogy újra átéljék a traumához kötődő nehéz érzéseket.

Továbbá felhívjuk más, a témában érintett figyelmét arra, hogy létrehoztunk az anonimitás és biztonság jegyében egy  titkosított e-mail címet:

gyermekvedelmikerekasztal@protonmail.com –

ahová elküldhetik észrevételeiket, javaslataikat a témában. Fontos megjegyezni, hogy a titkosított beszélgetés akkor történik meg, ha a küldő fél is Protonmail fiókot használ üzenete elküldésekor. Várjuk a további javaslatokat, csatlakozzanak hozzánk!

Ha segítségre van szükséged, vagy ismersz olyan embert a környezetedben, aki akut krízishelyzetben van, kérjük hívd a Kék-Vonal segélyvonalát, melynek száma: 116-00. A segélyhívó hívása ingyenes és anonim.

Változást szeretnénk elérni, ennek megvalósításában kérjük további támogatásukat:

Hodász András

Ivák Bence

Kozma Lilla Rita

Pető Attila

Pion István

Pop Mert

A gördülékenyebb együttműködés érdekében kérünk mindenkit, hogy az alábbi elérhetőségek egyikén tájékozódjon:

Pető Attila +36 70 433 9073  – peto.attila.daniel@gmail.com

Kozma Lilla Rita – kozmalilla940110@gmail.com

HÁTTÉR

Kozma Lilla Rita:

https://wmn.hu/wmn-life/59484-kozma-lilla-rita-mar-nem-felek–bantalmazasom-tortenete-?fbclid=IwAR1kZdP2-y8l5_tZqXXXdoV-cfPKYpQsVekOZI5zoG-cdXmxK6UYFGvgDf8

Pop Mert:

https://24.hu/belfold/2016/10/06/kitalaltak-a-bicskei-gyermekotthon-volt-lakoi-miutan-egyik-tarsuk-a-vonat-ele-ugrott/

Hodász András:

https://szemlelek.net/plebanian-megrugdosott-ajto/

Pion István:

https://444.hu/2021/11/17/pion-istvan-a-masodik-aki-nevvel-vallalja-hogy-bejelentest-tett-egy-pap-ellen

Pető Attila:

https://444.hu/2021/02/23/eloszor-all-ki-arccal-es-nevvel-egy-pap-aldozata?fbclid=IwAR2SOHvLN1qfFdhPVOyBvnwPbUNOlj8aQIzJDtLuj4tfqaOJXukTMjm2Weg

Ivák Bence:

https://tilos.hu/episode/legy-onmagad/2022/06/28

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek