2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Aki bújt, aki nem – bújócska a NAV-val

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrei egy, szolgáltatásait az interneten hirdető magánszemélynél bizonyították, hogy több éve feketén fuvaroz külföldre személyeket, csomagokat.

Egy bejelentésben hívták fel a NAV figyelmét egy személy- és csomagszállítást hirdető magánszemélyre. A fuvarozó az ellenőrzésnél nem működött együtt a revizorokkal: iratait, nyilvántartásait nem adta át, nyilatkozatai ellentmondásosak voltak, gazdasági tevékenységét pedig tagadta, ezért a NAV munkatársai az online térben megtalálható adatokat és nyomokat kezdték keresni.

A bizonyítékok gyűjtése megmozgatta a revizorok kreativitását: adatmentéssel szert tettek a vizsgált személy Facebookon megjelent hirdetéseire mind saját profiljáról, mind a különböző csoportokból. Beszerezték az általa használt magyar és szlovák rendszámú gépjárművek, utánfutók tulajdonosainak nyilatkozatait, a rendőrség segítségével pedig az ezekkel az autókkal elkövetett szabálysértések körülményeiből, az útdíjfizetési rendszer kamerafelvételeiből a közlekedési útvonalakat is pontosan rekonstruálni tudták.

A banki adatokból az is kiderült, hogy a szállítások ellenértékét az adózó élettársának bankszámlájára utalták a megrendelők, ezért őt is bevonták a vizsgálatba, mely szintén a revizorok gyanúját igazolta.

Bebizonyosodott, hogy a magánszemély rendszeresen, saját nevében, felelősségére és hasznára, adószám kiváltása nélkül végzett személy- és csomagszállítást. A bevételt becsléssel, a jövedelmet 10%-os költséghányaddal állapították meg, így a fuvarozó személynek több mint 18 millió forint adókülönbözetet kell fizetnie, és a jövedelemeltitkolás miatt emelt összegű, 200 százalékos adóbírsággal is számolnia kell.

Az online térben mindenki nyomot hagy. A NAV bizonyítási eljárásában törvényesen felhasználhatja más hatóságok, intézmények adatbázisát a tények igazolásához, ezért az adózónak nem érdemes az együttműködést megtagadnia.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek