2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Aki bújt, aki nem – bújócska a NAV-val

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrei egy, szolgáltatásait az interneten hirdető magánszemélynél bizonyították, hogy több éve feketén fuvaroz külföldre személyeket, csomagokat.

Egy bejelentésben hívták fel a NAV figyelmét egy személy- és csomagszállítást hirdető magánszemélyre. A fuvarozó az ellenőrzésnél nem működött együtt a revizorokkal: iratait, nyilvántartásait nem adta át, nyilatkozatai ellentmondásosak voltak, gazdasági tevékenységét pedig tagadta, ezért a NAV munkatársai az online térben megtalálható adatokat és nyomokat kezdték keresni.

A bizonyítékok gyűjtése megmozgatta a revizorok kreativitását: adatmentéssel szert tettek a vizsgált személy Facebookon megjelent hirdetéseire mind saját profiljáról, mind a különböző csoportokból. Beszerezték az általa használt magyar és szlovák rendszámú gépjárművek, utánfutók tulajdonosainak nyilatkozatait, a rendőrség segítségével pedig az ezekkel az autókkal elkövetett szabálysértések körülményeiből, az útdíjfizetési rendszer kamerafelvételeiből a közlekedési útvonalakat is pontosan rekonstruálni tudták.

A banki adatokból az is kiderült, hogy a szállítások ellenértékét az adózó élettársának bankszámlájára utalták a megrendelők, ezért őt is bevonták a vizsgálatba, mely szintén a revizorok gyanúját igazolta.

Bebizonyosodott, hogy a magánszemély rendszeresen, saját nevében, felelősségére és hasznára, adószám kiváltása nélkül végzett személy- és csomagszállítást. A bevételt becsléssel, a jövedelmet 10%-os költséghányaddal állapították meg, így a fuvarozó személynek több mint 18 millió forint adókülönbözetet kell fizetnie, és a jövedelemeltitkolás miatt emelt összegű, 200 százalékos adóbírsággal is számolnia kell.

Az online térben mindenki nyomot hagy. A NAV bizonyítási eljárásában törvényesen felhasználhatja más hatóságok, intézmények adatbázisát a tények igazolásához, ezért az adózónak nem érdemes az együttműködést megtagadnia.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…