2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

A rendőrség nevében

Egy miskolci férfi sms-t kapott a „rendőrség nevében” arról, hogy megbüntették, és kérték, kattintson a linkre. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűnözők tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz, megszerezni a cégek, illetve a magánszemélyek pénzét. Adathalász csalók valótlan befizetés kezdeményezésével, a rendőrség nevével visszaélve próbálnak meg jogtalanul megszerezni személyes és bankkártyaadatokat.

Megtörtént eset, egy sértett mondja el:

  • „Egy ismeretlen mobilszámról 2024. április 25-én egy sms üzenetet kaptam a rendőrség nevében, hogy büntetésem van, amit be kell fizetnem. Az üzenetben egy link volt található, amire én nem kattintottam rá, mert tudom, hogy a rendőrség nem sms-ben küldi a papírokat. Mivel gyanúsnak tűnt, ezért felkerestem a rendőrség honlapját, ahol alátámasztották a kételyeimet, ezek után már biztos voltam benne, hogy csalás történt, ezért hívtam a rendőrséget.”
  • Az ügyben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntett kísérlete miatt folytat nyomozást a Miskolci Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen tettessel szemben.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében:

  • Az adathalász csalók valótlan befizetés kezdeményezésével, a rendőrség nevével visszaélve próbálnak meg jogtalanul megszerezni személyes és bankkártyaadatokat. Az üzenetre kattintva megnyílik az adathalász link – www.ugyintezes-policeportal.com –, amelyet egy befizetés funkciójának imitálásával működtetnek.
  • Amennyiben Ön is kapott a rendőrség nevében ilyen üzenetet, hagyja figyelmen kívül, és törölje, ne kattintson a linkre!
  • Ha mégis a linkre kattintana, és a bírság alapját képező „bűncselekmény” megnevezése „engedély nélküli parkolás” vagy „sebességtúllépés”, fogjon gyanút, mert a fenti cselekmények nem minősülnek bűncselekménynek!
  • A személyes és banki adatai védelme érdekében fontos, hogy a rendőrség e-ügyintézési portálját kizárólag a https://ugyintezes.police.hu/ honlapcím beírásával éri el.

További hasznos tanácsokat az alábbi linken olvashatnak az online csalásokról: https://kiberpajzs.hu/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az utolsó pillanatban változtatott életén Peller Károly. Előszőr a térdei mondták fel a szolgálatot, aztán cukorbeteg lett. Hét évig rombolta a szerve…

További cikkek