2024. 05. 30. csütörtök

Janka, Zsanett
1 EUR 387 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A magyar kormánytól kell félteni és megvédeni a bükkerdőket

A magyar kormánytól kell félteni és megvédeni a bükkerdőket

Akár még a védett, öreg bükkerdőket is tarra vághatnák a kormány elképzelése szerint, ugyanis az LMP- Magyarország Zöldpártjának határozati javaslatát  elutasította az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága.

 

Az LMP azt szerette volna elérni, hogy a védett bükkerdőkben csak örökerdő üzemmódot engedjenek meg, továbbá az őshonos fafajokból álló, védett erdőkben is egyértelműen tiltsák meg a tarvágást. Az LMP szerint bükkerdőink végveszélyben vannak, és valamennyi erdőnk megmentése érdekében a hazai erdőgazdálkodás radikális átalakítására van szükség.

 

A párt szakpolitikusai úgy látják, hogy a hazai erdőket igen negatívan érintheti  az éghajlatváltozás, a számukra megfelelő hűvösebb, csapadékosabb klíma még a hegyvidékeken is megszűnik. A klímaváltozás negatív hatására nagymértékben ráerősít a hagyományos módon folytatott erdőgazdálkodás, erre pedig a kormány azon törekvése, hogy az erdőkből pótolja az energiaválság miatti plusz tűzifaigényt.

 

Különösen az idős, 140-160-180 éves állományok kitermelése, tarra vágása fájó, mert igen kevés ilyen erdőnk van, és valós értékük messze meghaladja a kitermelhető faanyag értékét. Ökológiai és rekreációs értékük kiemelkedő, pótolhatatlan. Létrejöttükhöz több emberöltőnyi idő kell, és az idős állományok ráadásul sokkal ellenállóbbak is; jelentősen nagyobb az esély, hogy át tudják vészelni a klíma megváltozását írja közleményében az LMP.

 

Az LMP beszámolója szerint a kormányoldal képviselői több vitatható, és egymásnak is ellentmondó érvvel indokolták az elutasítást. Állították, hogy „nincsenek is tarvágások a bükkösökben; de ha mégis az azért van mert ezt az adott erdőrész egészségi állapota indokolja További érvként hangzott el, hogy a Kárpát-medence már nem alkalmas a bükkerdőknek, ezért inkább le kell termelni, amíg lehet, mielőtt „elrohadnak”.

 

Az LMP most csak abban bízhat, hogy a parlamenti szakbizottság elnöke az ügyben összehívja az Erdészeti Albizottságot és változtatnak a tarvágások tervezett engedélyezésében.

Kertész Z István

kép: Székely Ildikó

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

„Ferdítő” fémkereskedő
Több mint hatezer kilogramm fémhulladékot tartott az udvarán az a férfi, akit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei …
Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …

További cikkek

Tiltott rovarölő szereket találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei egy bolgár kamionban Békés vármegyénél. …