2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A magyar kormánytól kell félteni és megvédeni a bükkerdőket

A magyar kormánytól kell félteni és megvédeni a bükkerdőket

Akár még a védett, öreg bükkerdőket is tarra vághatnák a kormány elképzelése szerint, ugyanis az LMP- Magyarország Zöldpártjának határozati javaslatát  elutasította az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága.

 

Az LMP azt szerette volna elérni, hogy a védett bükkerdőkben csak örökerdő üzemmódot engedjenek meg, továbbá az őshonos fafajokból álló, védett erdőkben is egyértelműen tiltsák meg a tarvágást. Az LMP szerint bükkerdőink végveszélyben vannak, és valamennyi erdőnk megmentése érdekében a hazai erdőgazdálkodás radikális átalakítására van szükség.

 

A párt szakpolitikusai úgy látják, hogy a hazai erdőket igen negatívan érintheti  az éghajlatváltozás, a számukra megfelelő hűvösebb, csapadékosabb klíma még a hegyvidékeken is megszűnik. A klímaváltozás negatív hatására nagymértékben ráerősít a hagyományos módon folytatott erdőgazdálkodás, erre pedig a kormány azon törekvése, hogy az erdőkből pótolja az energiaválság miatti plusz tűzifaigényt.

 

Különösen az idős, 140-160-180 éves állományok kitermelése, tarra vágása fájó, mert igen kevés ilyen erdőnk van, és valós értékük messze meghaladja a kitermelhető faanyag értékét. Ökológiai és rekreációs értékük kiemelkedő, pótolhatatlan. Létrejöttükhöz több emberöltőnyi idő kell, és az idős állományok ráadásul sokkal ellenállóbbak is; jelentősen nagyobb az esély, hogy át tudják vészelni a klíma megváltozását írja közleményében az LMP.

 

Az LMP beszámolója szerint a kormányoldal képviselői több vitatható, és egymásnak is ellentmondó érvvel indokolták az elutasítást. Állították, hogy „nincsenek is tarvágások a bükkösökben; de ha mégis az azért van mert ezt az adott erdőrész egészségi állapota indokolja További érvként hangzott el, hogy a Kárpát-medence már nem alkalmas a bükkerdőknek, ezért inkább le kell termelni, amíg lehet, mielőtt „elrohadnak”.

 

Az LMP most csak abban bízhat, hogy a parlamenti szakbizottság elnöke az ügyben összehívja az Erdészeti Albizottságot és változtatnak a tarvágások tervezett engedélyezésében.

Kertész Z István

kép: Székely Ildikó

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…