2024. 04. 18. csütörtök

Andrea, Ilma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A képviselők kérdezik: hol a fejlesztésért felelős miniszterelnöki biztos?

A képviselők kérdezik: hol a fejlesztésért felelős miniszterelnöki biztos?

Az Ellipsum kapcsán 52 hibát jelzett az üzemeltető Miskolci Fürdők Kft. a kivitelezőnek. Az élményfürdő legtöbbet használt részei mentek tönkre néhány hónap alatt.

Fotónkon: A két önkormányzati képviselő a fürdőt érintő problémákról, és a felelősség kérdéséről tartott sajtótájékoztatót a kényszerű karbantartás miatt zárva tartó Ellipsumban. | Fotók: Juhász Ákos

– Miért vagyunk itt? Miért kellett a 13 milliárd forintba került Ellipsum élményfürdőt 7 hónap működés után bezárni? – tette fel a kérdést Miskolc legdrágább szellemkastélyában állva Szarka Dénes, a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselője, a Városgazdálkodási- és üzemeltetési Bizottság elnöke Simon Gábor frakcióvezetővel közös sajtótájékoztatóján.

A jelzett problémák listája hosszú: több medencénél megmozdult a burkolat, a fuga számos helyen kipergett, az élményelemek bizonyos felületein korróziós jelek láthatók, a csúszdákon repedések alakultak ki, a betonrétegbe bekerült víz beáztatta a gépházat és a légtechnikai csöveket, de a vizes játszótéren is vannak problémák. Ezek a hibák – mindössze néhány hónap működést követően – odáig vezettek, hogy már kockáztatták a fürdő balesetmentes működését.

– A csúszdáknál fel kellett bontani a járólapokat, mivel nem megfelelő dőlésszögben voltak leragasztva. Emiatt egy dolgozónak folyamatosan törölni kellett a vizet, nehogy baleset történjen – állítja Szarka Dénes, aki szerint már az átadás előtt látható volt: a kivitelezés nem sikerült megfelelő színvonalúra. Már a megnyitás előtt hosszú hibalistát adtak át az építő társaságnak – emlékeztetett.

Kiss János miniszterelnöki biztos, korábbi alpolgármester egyik feladata a fürdőfejlesztés megvalósítása volt. Ezért kérdezzük: mit fog tenni annak érdekében, hogy a fürdő működtetése fenntartható legyen? A szükséges forrásokat biztosítja-e a kormányzat részéről? Ez lenne ugyanis a másik feladata miniszterelnöki biztosként – hangsúlyozta az önkormányzati képviselő.

Simon Gábor szintén a személyes felelősségre irányította a figyelmet.

– Már a tervek is valótlanságokon alapuló számítások szerint készültek. Tavaly – néhány hónap üzemeltetésre – a kormány 700 millió forintot adott. Ez a veszteség pótlására ment el. Ez bizonyítja, hogy a kormány és maga Kiss János is tudta: a fürdő évről évre sok száz millió forintnyi veszteséget termel majd a városnak. Kérdés: ezt hogy hagyhatta egyáltalán jóvá az előző városvezetés? Hiszen azok a miskolciak is nyögik ezt a terhet, akik soha nem fogják igénybe venni az Ellipsum szolgáltatásait – fogalmazott a Velünk a Város frakcióvezetője, aki szerint ennek a veszteségnek nem a város lakóinak pénztárcáját kellene nyomnia. Simon Gábor emellett azt is kifejtette, úgy tapasztalta, hogy a miniszterelnöki biztos – a problémák ellenére – nem csinál semmit.

– A megnyitó ünnepségen láthatták őt a fürdő épületében, majd még egyszer ellátogatott ide, holott nemcsak a – rosszul sikerült – tervezési és kivitelezési folyamat nyomon követése lett volna a feladata, hanem a működtetéssel kapcsolatos ügyek is rá tartoznának. Kiss János mint miniszterelnöki biztos havonta 1,7 millió forintnyi összegű fizetést vesz fel, sőt, el nem végzett munkáját ötfős titkárság segíti, emellett irodát és egyéb szolgáltatásokat is biztosítanak neki a miskolci adófizetők pénzén. Mindez éves szinten 60 millió forintot jelent. Az adófizetők – ezért a brutálisan magas fizetésért – joggal várhatnák el a miniszterelnöki biztostól, hogy valamit csináljon. Ha pedig az a feladata, hogy az Ellipsummal foglalkozzon, akkor tegyen valamit a fürdő fenntartása és működtetése érdekében – zárta gondolatait Simon Gábor.

Forrás:minap

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…

További cikkek

Bronzérem az Euro Trophy-n
Szabó Bende ROTAX MAX Euro Trophy Genk - 2024.04.12-14. KSB Racing Team Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Tro…