2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A katasztrófa elkerülhetetlen?

Inspiráló véleményvezérek osztották meg gondolataikat a Föld jövője kapcsán

A globális klímakatasztrófa évtizedek óta fenyegeti a Föld élővilágát, és bár a klímakutatók továbbra is két kézzel nyomják a vészcsengőt, és egyre hangosabban figyelmeztetnek, mégis, drasztikus változás híján a végső tragédia egyelőre elkerülhetetlennek tűnik. Dirk Rossmann a klímavédelmet alapjául választó bestsellerének magyarországi bemutatóján többek között Jakupcsek Gabriella, Lilu és Steiner Kristóf meséltek arról, ők milyen lépéseket tesznek a Föld jövője érdekében.

A fenti témát és a lehetséges megoldásokat boncolgatták hazánk inspiráló és véleményvezér hírességei, Dallos Bogi, Epres Panni, Jakupcsek Gabriella, Steiner Kristóf, valamint a GreenDependent Intézet szakmai vezetője, Vadovics Edina. A legmarkánsabb véleményeket a kerekasztal-beszélgetés moderátora, Lilu, valamint a másik ismert tévés személyiség, Jakupcsek Gabriella fogalmazták meg.

„Dühös vagyok, mert lassan 25-30 éve készítem a különböző riportokat és interjúkat klímaváltozás témában, de úgy érzem, hogy a klímakatasztrófa lefékezését célzó drasztikus lépések, szabályozások csak nem történnek meg sem lokális, sem világszinten! Azon kéne elgondolkodnunk, hogy mi, a civil társadalom hogyan tudnánk kikényszeríteni a globális politikai döntéshozóknál és befolyásos embereknél a drasztikus változást indikáló tényleges cselekvést, hiszen ez olyan anyagi forrásoktól is függ, amelyek fölött nem mi, civilek rendelkezünk” – mondta Jakupcsek Gabriella. Gondolatmenetével a többiek is egyetértettek, Lilu pedig azzal fűzte tovább, hogy rávilágított: szükséges a fiatalabb nemzedék figyelmét is minél hatékonyabb módon a bolygónk védelmére irányítanunk.

„Jobban bele kell nyomnunk az orrunkat a témába, és megfelelőképp kell edukálnunk a gyermekeinket is. Például mostanában több dokumentumfilmet is megnéztünk családilag a fenntarthatóság, a környezet- és klímavédelem vagy éppen a túlnépesedés témákban, és miután egy mostanában elhíresült, a túlhalászatról szóló alkotást láttuk, Dávid fiam kijelentette: nem szeretne több halat enni. Látta, felismerte, és megértette a film üzeneteit!” – mesélte el személyes történetét a többieknek Lilu. 

Az étkezési szokások alapvető megváltoztatására, valamint a túlfogyasztás lassítására világított rá Steiner Kristóf is, aki gasztroszakemberként és a vegán életmód-nagyköveteként vett részt a beszélgetésben. „Nemrégiben olvastam egy brit tanulmányt, amely szerint a Földön előállított élelmiszerek közel 70%-a hulladékként végzi, vagyis nem fogyasztjuk el. Ez hihetetlen pazarlás!” – sokkolta az elképesztő arányszámmal Kristóf a jelenlévőket.

A kerekasztal apropóját egy, már hazánkban is toplistás sikerkönyv, A polip kilencedik karja, Dirk Rossmann német milliárdos üzletember, a Rossmann, Európa egyik legnagyobb drogéria-áruházlánca alapító-tulajdonosának első regénye szolgáltatta. A mű a globális klímaválságot választotta alaptémaként, és a szerző Istenes Bencének árult el pár magvas gondolatot ezzel kapcsolatban.

„Üzletemberként és magánemberként is az idő számomra az egyik legfontosabb tényező. Abban a nyolc hónapban, miközben a regényt írtam és a különböző szakirodalmakon keresztül egyre jobban beleástam magamat a témába, az a szomorú felismerésem támadt, hogy a bolygónknak és nekünk egyre jobban fogy az időnk… A klímaválság jelenleg egy olyan forró téma, amely egyre sürgetőbb és mihamarabbi megoldásokat követel! Bízom benne, hogy a regénnyel sikerült erre ráirányítanom a figyelmet” – hangsúlyozta az üzletember. Rossmann az újságírói kérdésekre elmondta, hogy vállalata hosszú évek óta arra törekszik, hogy egyre fentarthatóbb eszközökkel operáljon, mikroműagyag-mentes, környezetbarát termékekkel szolgálhassa ki vásárlóit.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek