2024. 05. 22. szerda

Júlia, Rita
1 EUR 385 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A bevallás utáni számlázást korrigálni kell

A bevallás utáni számlázást korrigálni kell

Az Online Számla rendszer mutatott ki egy hibás beszállítói gyakorlatot, ami a bevallás utáni számlázásból adódott. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szankcionálás nélküli jogkövetési eljárást alkalmazta.

 

Egy társaság beszerzéseinek rutinellenőrzésekor figyeltek fel a NAV munkatársai arra, hogy az egyik szállító bevallásában nem szerepel egy általa kiállított számla. Az esetből kiindulva, az Online Számla rendszer segítségével átnézték a számlát kiállító kiadóvállalat számlázását és bevallását, partnereinek beszerzési adatai alapján.

 

Kiderült, hogy a hiba rendszerszintű. A kiadó ugyanis az adott havi bevallás benyújtása után rendszeresen bocsátott ki a bevallási időszakot érintő számlákat. A bevallásokat utóbb nem javították önellenőrzéssel, tehát az azokon felszámított áfát nem vallották be és nem fizették meg.

 

A NAV jogkövetési ellenőrzése során több mint 25 millió forint áfaeltérést állapított meg a csaknem kétéves időszakra. Az adózó elismerte, hogy hibázott, önellenőrzéseit benyújtotta és az elmaradt áfát is befizette.

 

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

 

A fotó illusztráció (forrás: Shutterstock)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek