2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A tálibok megbüntetik a kabuli merényletek felelőseit – Szerveződik az új afgán kormány
Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

A tálibok megbüntetik a kabuli merényletek felelőseit – Szerveződik az új afgán kormány

Megbüntetik a kabuli repülőtéri merényletek felelőseit – közölte a tálib vezetés pénteken. A robbantásokban 103-an vesztették életüket, köztük 28 tálib és 13 amerikai katona. A többiek afgán civilek voltak és evakuálásukra vártak – értesült róla a Magyar Békekör.

Kabulban közben folytatódnak a tárgyalások a független afgán kormány megalakításáról. Úgy tudják, összetételének bejelentésével megvárják az utolsó amerikai csapatok augusztus 31-én esedékes távozását.

Politikai megfigyelők szerint a jelenlegi helyzetben nincs alternatíva a tálibokkal szemben.

A tálibok megszállóknak tekintik az amerikaiakat, nem hajlandók kompromisszumra velük. Megerősítették, hogy az amerikaiaknak augusztus 31-ig el kell hagyniuk a kabuli repülőteret is.

A tálibok átfogó együttműködésre készek Kínával és Oroszországgal, velük együtt akarják biztosítani országuk területi integritását, és beilleszkedésüket a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe. Békés viszonyra törekednek a szomszédos közép-ázsiai országokkal. Többek között szeretnének bekapcsolódni a gazdasági, politikai és biztonsági területet felölelő Sanghaji Együttműködési Szervezetbe (SCO), melybe Afganisztán még 2015-ben felvételét kérte. Az SCO magában foglalja Afganisztán szinte valamennyi szomszédját: Kínát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt, Üzbegisztánt, Pakisztánt, továbbá Indiát és Oroszországot is. Küszöbön áll Irán csatlakozása a szervezethez.

Kína és Oroszország évek óta szorosan együttműködik a tálibokkal Afganisztán gazdasági és politikai konszolidálásáért. A létesülő afgán kormány politikai magatartásától és nemzetközi együttműködési készségétől függően készek közben járni azért, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hatályon kívül helyezze azt a határozatát, amelyben a nemzetközi biztonságot veszélyeztető terrorista mozgalomnak minősítette a tálib mozgalmat. Ez a határozat képezte a jogi alapját annak, hogy Oroszországban törvényen kívül helyezték a tálib mozgalmat.

“Hét éve kapcsolatban állunk a tálibokkal, sok kérdést megvitattunk. Úgy tekintettünk rájuk, mint olyan erőre, amely a jövőben is vezető szerepet fog betölteni Afganisztánban, még akkor is, ha nem veszi át a teljhatalmat. Mindezek a tényezők, valamint a tálib felső vezetők által adott biztosítékok okot adnak arra, hogy nyugodtan tekintsünk a legújabb fejleményekre, bár továbbra is éberek vagyunk ” – közölte Zamir Kabulov, a Kreml afganisztáni különmegbízottja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…
Ott segítünk, ahol tudunk…
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei nem először, és valószínűleg nem is utoljára jeleskedtek közúti balesetnél. Eg…

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…