2024. 03. 19. kedd

József, Bánk
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Hírek
  • »
  • A tálibok megbüntetik a kabuli merényletek felelőseit – Szerveződik az új afgán kormány
Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

A tálibok megbüntetik a kabuli merényletek felelőseit – Szerveződik az új afgán kormány

Megbüntetik a kabuli repülőtéri merényletek felelőseit – közölte a tálib vezetés pénteken. A robbantásokban 103-an vesztették életüket, köztük 28 tálib és 13 amerikai katona. A többiek afgán civilek voltak és evakuálásukra vártak – értesült róla a Magyar Békekör.

Kabulban közben folytatódnak a tárgyalások a független afgán kormány megalakításáról. Úgy tudják, összetételének bejelentésével megvárják az utolsó amerikai csapatok augusztus 31-én esedékes távozását.

Politikai megfigyelők szerint a jelenlegi helyzetben nincs alternatíva a tálibokkal szemben.

A tálibok megszállóknak tekintik az amerikaiakat, nem hajlandók kompromisszumra velük. Megerősítették, hogy az amerikaiaknak augusztus 31-ig el kell hagyniuk a kabuli repülőteret is.

A tálibok átfogó együttműködésre készek Kínával és Oroszországgal, velük együtt akarják biztosítani országuk területi integritását, és beilleszkedésüket a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe. Békés viszonyra törekednek a szomszédos közép-ázsiai országokkal. Többek között szeretnének bekapcsolódni a gazdasági, politikai és biztonsági területet felölelő Sanghaji Együttműködési Szervezetbe (SCO), melybe Afganisztán még 2015-ben felvételét kérte. Az SCO magában foglalja Afganisztán szinte valamennyi szomszédját: Kínát, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt, Üzbegisztánt, Pakisztánt, továbbá Indiát és Oroszországot is. Küszöbön áll Irán csatlakozása a szervezethez.

Kína és Oroszország évek óta szorosan együttműködik a tálibokkal Afganisztán gazdasági és politikai konszolidálásáért. A létesülő afgán kormány politikai magatartásától és nemzetközi együttműködési készségétől függően készek közben járni azért, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa hatályon kívül helyezze azt a határozatát, amelyben a nemzetközi biztonságot veszélyeztető terrorista mozgalomnak minősítette a tálib mozgalmat. Ez a határozat képezte a jogi alapját annak, hogy Oroszországban törvényen kívül helyezték a tálib mozgalmat.

“Hét éve kapcsolatban állunk a tálibokkal, sok kérdést megvitattunk. Úgy tekintettünk rájuk, mint olyan erőre, amely a jövőben is vezető szerepet fog betölteni Afganisztánban, még akkor is, ha nem veszi át a teljhatalmat. Mindezek a tényezők, valamint a tálib felső vezetők által adott biztosítékok okot adnak arra, hogy nyugodtan tekintsünk a legújabb fejleményekre, bár továbbra is éberek vagyunk ” – közölte Zamir Kabulov, a Kreml afganisztáni különmegbízottja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…