2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Új program a Pécsi Tudományegyetemen

Új programot indít a Pécsi Tudományegyetem és az egyik vezető iskolaszövetkezet, hogy minél több diák szerezhessen szakmai munkatapasztalatot

A Pécsi Tudományegyetem és a Prodiák Iskolaszövetkezet együttműködési megállapodást írt alá, hogy közös erővel alakítsanak ki egy olyan egyedülálló Hallgatói Karrierút programot, amelynek segítségével a diákok releváns munkatapasztalatot szerezhetnek már a tanulmányaik mellett, ezzel elősegítve a diplomaszerzést követő helyi elhelyezkedést, vállalatok működésének és kultúrájának mély megismerését, valamint az általuk kínált karrierlehetőségek feltérképezését.

A partnerség célja a régiós és a magyar gazdaság teljesítményének, versenyképességének növelése, a humán erőforrás megújulásának támogatása. A Pécsi Tudományegyetem számára kiemelten fontos a régió megtartó erejének növelése is, illetve hogy vonzóbbá tegyék a térséget a hallgatók számára a diplomaszerzést követően. Ezért márciusban a cégcsoporthoz tartozó Prodiák Iskolaszövetkezettel is együttműködési megállapodás született, melynek keretében az Egyetem az Iskolaszövetkezet tagjává és befogadóintézményévé vált, továbbá megkezdődött egy hosszú távú és előremutató program kialakítása.

 

Mentorálás, tapasztalatcsere és kölcsönös értékelés

A program célja, hogy a hallgatók a Prodiák Iskolaszövetkezeten keresztül, tanulmányi előrehaladásukkal összhangban képzésükhöz kapcsolódó szakmai diákmunkát végezhessenek, ezáltal hasznos tapasztalatot gyűjtve fejleszthessék azon kompetenciáikat, amelyekre a kurzusok keretein belül nem mindig adódik lehetőség. További fontos motiváció, hogy a hallgatók megismerjék a környékbeli vállalatokat és az általuk kínált munkalehetőségeket, ezáltal csökkenjen a régióból való elvándorlási kedv a diplomaszerzést követően, és ösztönözzék a diákokat, hogy a térségben működő cégeknél helyezkedjenek el, hiszen a régió is számtalan olyan lehetőséget kínál, ahol kamatoztathatják és fejleszthetik a megszerzett szakmai tudásukat.

A projekt során kidolgoznak egy mentorálási rendszert, melynek keretében a hallgatót a teljes folyamat során támogatják az Iskolaszövetkezet és a PTE kijelölt munkatársai felkészítő workshopokkal, tanácsadással, az ügyintézésben való közreműködéssel. Az együttműködés keretében a vállalati partnerek számára különböző eseményeket szerveznek majd, platformot teremtve a jó gyakorlatok és tapasztalatok megosztására. Lesz továbbá egy visszacsatolási rendszer, így a partnercég visszajelzést adhat a hallgató teljesítményéről, és a diákoknak is lehetőségük nyílik értékelni a munkáltatókat, az eredmények alapján pedig célzott kompetenciafejlesztésre és képzésszintű együttműködési irányok feltérképezésére lesz lehetőség.

Rugalmas munkavégzés a tanulmányok alatt

Az együttműködés hozzájárulhat a hallgatók sikeres, régión belüli karrierépítéséhez és szakmai fejlődéséhez, az Egyetem számára pedig lehetőséget nyújt, hogy szorosabb kapcsolatot építsen ki a térségben működő vállalatokkal, hozzájárulva a régió versenyképességének növeléséhez.

„A hallgatók számára fontos szempont, hogy rugalmas keretek között tudjanak dolgozni, hiszen az elsődleges számukra tanulmányaikat befejezése. Fontos ugyanakkor a tapasztalatszerzés is, hiszen ez lesz az első munkatapasztalatuk, amelynek során már el tudnak kezdeni kapcsolatot építeni a vállalatokkal, hozzá tudnak látni saját karrierútjuk építéséhez” – mondta el Tóth Rozália, a Prodiák Iskolaszövetkezet operatív igazgatója. Kiemelte, hogy a program jó lehetőség a felsőoktatási intézmény számára, hogy fejlessze oktatási rendszerét különös tekintettel a természettudományos, informatikai, műszaki és matematikai területekre.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…