2024. 06. 13. csütörtök

Antal, Anett
1 EUR 395 HUF
1 GBP 469 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Több, mint 200 milliárdot fizetünk magyar bankkártyával külföldön idén nyáron

Több, mint 200 milliárdot fizetünk magyar bankkártyával külföldön idén nyáron

Álomhatárok dőlhetnek meg a magyarok külföldi bankkártyás költéseiben idén nyáron annak ellenére is, hogy az egyre komolyabb magyar Revolut-tábor költései nem a magyar statisztikákat erősítik – vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Egészen biztosan új csúcsot döntenek majd idén a külföldi magyar bankkártyás költések, ám fontos, hogy megkülönböztessük azt, amikor valóban külföldön fizetünk, attól, hogy csak plasztikunk adatai kerülnek egy külföldi webshopba. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly nyáron, a III. negyedévben ugyanis új csúcsot jelentő, 44,7 millió esetben vásároltak magyar bankkártyával külföldi kereskedőnél, és az elköltött 669 milliárd forint is új csúcsot jelentett. Gergely Péter szerint fontos látni, hogy ezek a számok nem a magyarok külföldi utazásaival, hanem az internetes webshopok példátlan forgalombővülésével magyarázhatóak:  a külföldön regisztrált magyar bankkártyás vásárlási tranzakciók közel 78, értékenek pedig 79 százaléka úgy történik meg, hogy a bankkártya tulajdonos jó eséllyel el sem hagyja Magyarország határait.

Ettől még biztosak lehetünk abban, hogy honfitársaink a nyaralás alatt fizikai vásárlásokkal is új csúcsot döntenek a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint, a kérdés csak az, mennyivel haladjuk meg az eddig elképzelhetetlennek tűnő 15 milliós külföldi fizikai bankkártyás vásárlás darabszámát és a 200 milliárd forintos költést. Gergely Péter emlékeztetett: a külföldi bankkártyás költésekben jellemzően a nyári negyedév a legerősebb. Márpedig tavaly a harmadik negyedévben 14,7 millió esetben került elő magyar bankkártya külföldi kereskedőnél, amelyek során közel 199 milliárd forintot fizettek a nyaralásuk alatt az ügyfelek.

A jegybanki adatokat elemző szakértő szerint az elmúlt év egészére az volt jellemző, hogy a külföldi kártyás költések darabszáma több mint harmadával volt magasabb, mint a 2022-es évben. A nyári negyedévben 34 százalékos növekedést lehetett látni tranzakciószámban – noha 2022 harmadik negyedéve bámulatos, közel 11 millió darabos kártyás fizetéssel abszolút csúcstartónak számított. A covid előtti utolsó nyáron, 2019-ben alig több mint 9 millió alkalommal használták külföldön a magyarok a bankkártyáikat.

Az elköltött összegben annak ellenére nem ilyen meredek a növekedés, a tavalyi nyári negyedévben 23 százalékkal több pénzt költöttünk csak külföldi kereskedőnél, mint egy évvel korábban. Ez pedig a BiztosDöntés.hu szakértője szerint egyértelműen azt jelzi vissza, hogy az átlagmagyarnak bizony alaposan lecsupaszította a pénztárcáját az infláció.
Gergely Péter annak ellenére biztos az újabb csúcsdöntésben, hogy a magyarok körében egyre népszerűbb Revolut már több, mint 1 millió magyar ügyféllel büszkélkedhet, márpedig az ő külföldi kártyás költéseik nem számítanak magyar bankkártyás költésnek.

Nagy kérdés ugyanakkor Gergely Péter szerint az, hogy tovább tart-e a tudatos bankkártya használat a külföldi költéseknél is. Miközben Magyarországon évek óta csökken a készpénzfelvételek darabszáma, addig – a covid időszakát leszámítva – egészen a tavalyi év második negyedévéig folyamatosan emelkedett a külföldi készpénz felvételek száma.
2022 III. negyedévében 407 000 esetben vettek fel kártyával pénzt honfitársaink, több mint 32 milliárd forint értékben. Tavaly ugyanakkor a nyári hónapokban sem érte el a készpénzfelvételek száma a 380 ezret és a felvett összegben is 2 százalékos csökkenést mutatott ki a statisztika.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Lemaradt a felszállásról
Lemaradt a londoni gépről egy román utas, akit az M4-es autóúton ellenőriztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának járőrei. …