2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Pórul járhat az ügyvezető, ha eltünteti a cégiratokat

Ha eltűnik egy cég működésének iratanyaga, az nem jelenti azt, hogy a vállalkozás adótartozásai nem érvényesíthetőek.

 

Egy társaság 7,7 millió forint adó- és egyéb köztartozást halmozott fel. A vállalkozásnál sikertelen volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtási eljárása, ezért a társasággal szemben felszámolást kezdeményeztek.

 

Az eljárásban a vezető tisztségviselő nem adta át a cég teljes iratanyagát a felszámolónak, és az is kiderült, hogy a cég működéséről több éve nem készített beszámolót sem. A felszámolási eljárásban sem volt fellelhető a vállalkozás vagyona, így a NAV, mint hitelező nem tudta érvényesíteni igényét a céggel szemben.

 

A történet azonban nem így végződött: a bíróságon a NAV a társaság tartozásának a vezető tisztségviselőre áthárítását kezdeményezte. A peres eljárásban a volt ügyvezetőnek kellett volna bizonyítania, hogy szabályszerűen járt el a fizetésképtelenség bekövetkezte után, de mivel az iratanyag hiányzott, ezt nem tudta megtenni.

 

A bíróság az ügyvezetőt a tartozás megfizetésére kötelezte, aki a döntés után ezt részletekben teljesítette.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…