2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Pályázati felhívás

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve MAGYAR KÉZMŰVESSÉG – 2011 és A NÉGY ÉVSZAK – KÉZMŰVES SZEMMEL címmel kettős, nyílt pályázatot hirdet.

A pályázat válogatott anyaga Budapesten, a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum földszinti ún. „Lótermében”

2011. július 18. és augusztus 7. között kerül bemutatásra.

 

 

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – kézművesek, tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelent­kezők és alkotóközösségek – egyaránt részt vehetnek: maximum 3 olyan alkotással, amelyek természetes alapanyagokból, kézmű­ves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenn­tartják a jogot, hogy a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül bemutatásra.)

A pályázat első részére szabadon választott témában napjaink legújabb, legszebb népművészeti és iparművészeti alkotásait lehet bead­ni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, illetve egyéni tervezésű tárgyak: az otthon, a konyha, az ebédlő berendezésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); hangszerek, játékok, fegyverek stb.; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai is lehetnek.

A pályázat második részére az egyes évszakokhoz köthető tevékenységekre (pl.: tavasz – húsvéti locsolkodás, ballagás; nyár – aratás; ősz – szüret; tél – farsang stb.) jellemző tárgyakat; jellegzetes díszítő motívumokkal ellátott alkotásokat; az adott évszak hangulatát tükrö­ző, jeleneteket, életképeket ábrázoló műveket várunk.

 

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2011. június 10.

Az anyaggyűjtés időpontja: 2011. június 21-22-23. 10-16 óra között. (Az alkotásokkal együtt a kitöltött és elküldött nevezési lap 2 má­solatát is kérjük ide elhozni!)

 

Az anyaggyűjtés helyszíne: Liszt Ferenc Általános Iskola (Bp., XIV. ker. Városliget, Hermina út 23.)

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat és minősítésüket a Magyar Művelődési Inté­zet és Képzőművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi.

 

A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.

 

Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.

 

Az ünnepélyes megnyitó tervezett időpontja: 2011. július 18.

 

A kiállításra került alkotások visszaadásának időpontja: 2011. augusztus 8-9-10.


Ezúttal is tervezzük, hogy a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot készítünk, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!

 

További információ az Alapítvány honlapján (www.amka.hu) található, ill. Gergely Imrétől kapható: 1054 Bp., Kálmán Imre u. 20. Levélcím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA, 1392 Bp. 62., Pf.: 289. T.: 354-3146; 30/394-6010; e-mail: amka@chello.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…