2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Másfél milliárd uniós támogatás a Salgótarján környéki utakra

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében öt mellékút kilenc szakaszát adták át megújítva a közlekedőknek Nógrád megyében. A mai napon tartott átadó ünnepségen Dr. Oláh Lajos, a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára is jelen volt.

Megújult a Salgótarján–Nádújfalu összekötő út (2303-as út) közel négy kilométeren, a Salgótarján–Zabar összekötő út (2304-es út) több szakasza mintegy 15 kilométeren, valamint a salgóbányai bekötőút (23102-es út), a somoskői bekötőút (23103-as út) és a zagyvarónai bekötőút (23104-es út).

Ezek az utak jelentik a jó minőségű közúti kapcsolatot Salgótarján és a kistérség települései között – mondta el ünnepi beszédében Oláh Lajos, a Közlekedési Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára az ünnepélyes szalagátvágás alkalmából, amelyre a Cereden rendezett átadási ünnepségen került sor kedden. – Az utak kielégítik a kistelepüléseken lakók mindennapi közlekedési igényeit, továbbá segítik a térség lakóinak eljutását a 21-es számú Hatvan–Somoskőújfalu főútra, illetve azon keresztül az M3-as autópályára, valamint a 23-as számú Kisterenye–Tarnalelesz főútra és a 22-es számú Rétság–Salgótarján főútra. Javul Miskolc régióközpont és a határ közeli települések elérhetősége. Az ünnepségen megjelent és beszédet mondott Székyné Dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere, a Salgótarjáni Kistérség Többcélú Társulása elnöke is.

A felújítási projektet Ürmössy Ákos, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Nógrád megyei igazgatója mutatta be. A munkálatok kivitelezője a Magyar Aszfalt Kft. volt. A felújítások során a kivitelező kiszélesítette az utakat, megerősítette az aszfaltburkolatot, felújította a hidakat, kitisztította az árkokat és az átereszeket, rendezte az útpadkákat. A közvetlenül érintettek számát ebben a projektben a közútkezelő szakemberei 42 ezer főre becsülik. „A történet a projekt lezárásával nem ér véget: a felújított utaknak a sikeres projektzárást követően öt éven keresztül folyamatos és kiemelt figyelmet szentel az üzemeltetést, karbantartást és fenntartást végző Magyar Közút Nonprofit Zrt., továbbá az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség és az európai uniós források felhasználását ellenőrző biztosok is” – hívta fel a figyelmet a megyei igazgató.

„Bízunk benne, hogy a felújítás nyomán a falusi turizmus, a vendéglátás jó szelet kap” – mondta Czene Árpád, Cered polgármestere pohárköszöntőjében, hangsúlyozva, hogy Cered és a környező települések számára a közlekedési feltételek javulása fontos gazdasági kitörési pont.

A beavatkozásokhoz az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) biztosította a forrást, összesen 1,449 milliárd forintot. A felújításra a Regionális Operatív Programok 2007–2008-as akciótervének keretében kerülhetett sor. Az akciótervben Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 183 útszakasz felújítására nyílik lehetőség 2008–2009 folyamán, összesen 73 projektben, 1100 kilométeren, uniós finanszírozással, csaknem 50 milliárd forintból. A beruházások az Új Magyarország Fejlesztési Terv „területfejlesztés” prioritásának égisze alatt valósulnak meg.

 

A felújítási projektben érintett útszakaszok

Másfél milliárd uniós támogatás a Salgótarján környéki utakra

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…