2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Könyvtári infrastruktúra fejlesztés 82 millióból

A Miskolci Könyvtár 10 millió 600 ezer forintos összegben hajthat végre fejlesztéseket egy TIOP pályázatnak köszönhetően, amelyből 8,5 milliót eszközbeszerzésre fordítanak. Új számítógépek könnyítik meg az olvasók, és könyvtárosok tevékenységét, s üzembe helyeztek egy nagy teljesítményű, új központi szervert is.

– Folyamatosan fejlesztjük a számítógépes kölcsönzés lehetőségeit. Amíg 2007 áprilisában egyetlen fiókkönyvtárban volt erre lehetőség, idén áprilisban már ötben, s év végéig a másik három fiókkönyvtárban is bevezetjük a szolgáltatást. Az uniós pályázati támogatásból megvalósuló, közel 11 millió forintos beruházásnak köszönhetően 31 új számítógéphez jutott az intézmény, melyek segítségével jelentősen korszerűsödnek a szolgáltatások.Továbbfejlesztjük a számítógép- és internet használatának oktatását, emellett az esélyegyenlőség megvalósítása érdekében olyan fejlesztések is elindultak, melyek elősegítik a fogyatékkal élők könyvtár-használatát. Ennek érdekében három speciális munkaállomást alakítunk ki, és speciális szoftvereket szerzünk be, vakok, gyengénlátók részére. A Miskolci Városi Könyvtár részt vesz egy közös, elektronikus portál létrehozásában is, melynek létrejöttével 24 órán át biztosítják a konzorciumi könyvtárak elektronikus információinak, katalógusainak szolgáltatásainak elérhetősége, egy közös felületről, – ismertette Varga Gábor koordinátor a projekt zárórendezvényén szerdán, ahol könyvtári- és önkormányzati vezetők, kulturális szakemberek, konzorciumi partnerek vettek részt.

Fedor Vilmos alpolgármester azt mondta, voltak, akik az új kor kihívásai között már megkérdőjelezték a könyvtárak létjogosultságát, a rendszer azonban folyamatosan bizonyítja, hogy képes a megújulásra, modernizálódásra.  Dicsérte az önkormányzati intézmények gyakorlatát, melynek köszönhetően évről-évre jelentős pályázati forrásokkal egészítik ki gazdálkodásukat.
Borkúti László igazgató a projekt részleteiről szólva elmondta, hogy a Városi Könyvtár a Miskolci Egyetem által vezetett konzorcium tagjaként hajtja végre az összehangolt infrastruktúra fejlesztést. A program az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a konzorcium – melynek tagjai a tiszaújvárosi, sajószentpéteri és alsózsolcai önkormányzatok is – összesen 82 milliós támogatást nyert el. A projekt 2010. június 30-án zárul.

-obe-

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek