2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Elektromos autóbuszt tesztel az MVK

2011. május 23. és 27. között tesztelés céljából a Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-hez érkezik egy SOR EBN 10,5 City típusú elektromos meghajtású akkumulátoros autóbusz.

A járművet május 26-án, csütörtökön 15 és 16 óra között minden érdeklődő megtekintheti az MVK Zrt. telephelyén (Miskolc, Szondi Gy. u. 1.).

A tesztelés célja, hogy társaságunk tapasztalatokat gyűjthessen a korszerű hajtású jármű műszaki- és menettulajdonságairól.
A tesztelés és ez által a tapasztalatszerzés a különleges hajtású járművekről kiemelkedően fontos, hiszen az Európa Bizottság közlekedéspolitikáját tartalmazó Fehér Könyvében célkitűzésként fogalmazta meg, hogy a városi közlekedésben a „hagyományos üzemanyaggal működő” gépjárművek használatát 2030-ig felére kell csökkenteni, 2050-re pedig teljesen ki kell küszöbölni; a jelentősebb városközpontok logisztikáját alapvetően szén-dioxid-mentesíteni kell 2030-ra.

A társaságnak jelenleg csak műszaki tesztelésre van lehetősége, az elektromos jármű nem fog menetrend szerinti járatként közlekedni.

A jármű főbb műszaki paraméterei:

Típus: SOR EBN 10,5 City (alacsonypadlós)

Ülőhelyek száma (fő): 19+1

Férőhely (fő): 85+1

Padlómagasság (mm): elöl 360 mm, hátul 800 mm

Tengelytáv (mm): 6 320 mm

Miskolc Város Önkormányzata és az MVK közös Európai Uniós pályázata

A mobilitás javítása érdekében hirdetett pályázati lehetőséget az Európai Bizottság, CIVITAS Plus II címen. A CIVITAS Plus II. programhoz városok csatlakozhatnak, akik konzorciumot hoznak létre.

Miskolcnak is lehetősége nyílik arra, hogy részt vegyen a programban. A CIVITAS Plus II programban Miskolc Város Önkormányzata és az MVK Zrt. egy nemzetközi konzorcium részeseként, Nantes (Franciaország) és Nicosia (Görögország) partnereként vehet részt. A program célja, hogy olyan projektek megvalósulását támogassa, melyek elősegítik a mobilitás fejlődését, az innovatív megoldásokra helyezik a hangsúlyt a fenntartható városi közlekedésben.

A pályázat benyújtása 2011. április 12-én megtörtént.

A pályázatok kiértékelésére 2011. május 16. és 27. között kerül sor. Döntés 2011 szeptemberében várható, ekkor veszi kezdetét a támogatási szerződésre vonatkozó tárgyalás, a támogatási szerződés aláírására 2011 decemberében kerülhet sor.

Miskolc (MVK és Önkormányzat) által benyújtott pályázati program esetében a pályázati összeg 1,7 millió euro, melynek 65 %-ra nyerhető EU-s támogatás.

A tervezett projektek listájának összeállítása során szem előtt tartottuk az eddigi eredményeket, az MVK Zrt. és Miskolc Város jelenleg zajló fejlesztési projektjeit, a közlekedési koncepció által meghatározott alapvető irányvonalakat.
A CIVITAS PLUS II program keretében sor kerülhet Miskolc város fenntartható mobilitási tervének kialakítására, az elektronikus jegyrendszer fejlesztésére, a közösségi közlekedési hálózat fejlesztésére is. A program részeként az MVK elektromos buszt is tesztelhet majd.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…