2024. 07. 15. hétfő

Henrik, Roland
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
300 millió a Miskolci Egyetem versenyképességének javítására

300 millió a Miskolci Egyetem versenyképességének javítására

300 millió a Miskolci Egyetem versenyképességének javításáraCsaknem 300 millió forint elnyert pályázati összeg célozza egyebek mellett a Diplomás Pályakövető Rendszer, a Vezetői Információs Rendszer és a komplex hallgatói humán szolgáltatások kiépítését, fejlesztését a Miskolci Egyetemen.

„A Miskolci Egyetem működési folyamatainak megújítása, komplex hallgatói és intézményi szolgáltatás-fejlesztésre alapozva (TÁMOP-4.1.1-08/1-2009-0016)” című, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló projekt nyitó disszeminációs konferenciáját február 11-én tartották a Miskolci Egyetemen.

A Miskolci Egyetem működési folyamatainak megújítása, komplex hallgatói és intézményi szolgáltatás-fejlesztésre alapozva című projekt legfőbb célja ­– szoros kapcsolatban az egyetem alapfeladataival, s azokat támogatva ­– az egyetem működési folyamatainak komplex megújítása a hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztésekre alapozva. Azért, hogy a változó gazdasági környezet igényeire és elvárásaira a legjobban reagálhasson az egyetem, s megbízható képet alkothasson a munkaerő-piac elvárásairól; az egyetem nyújtotta szolgáltatások hatékonyságáról.

Ennek jegyében az egyes alprojektek, a vezetői információs rendszer kiépítését, a Miskolci Egyetemen diplomát szerzettek elhelyezkedésének követését, a campuson elérhető hallgatói szolgáltatások korszerűsítését, hatékonyságának növelését és fejlesztését szolgálják, s mindehhez az informatikai háttér kiépítését is.

Alprojektek:

1. VEZETŐI INFORMÁCIÓS RENDSZER (VIR)

Az irányítási mechanizmusok és rendszerek minőségi megújítása elsősorban az intézmény külső körülményekhez, változásokhoz való alkalmazkodását támogatják. A finanszírozási rendszer módosításai, a felsőoktatásban folyó verseny, a nem állami intézmények számának, szerepének és súlyának változása, a határok megnyílása mind olyan elem, amelyekre az egyetemnek valódi piaci szereplőként kell reagálnia. Ennek megvalósításához cél a döntéshozatali és menedzsment folyamatok hatékonyságának növelése, miként az ágazati és intézményi adatszolgáltatás hatékonyságának növelése.

Az adattár alapú Vezetői Információs Rendszer (VIR) fő tevékenységi köre keretében a stratégiakidolgozás mellett az igényfelmérés; a szervezetfejlesztés; a belső szabályozás; a vezetői szintek, jogosultságok meghatározása kiemelkedően fontos.

Az irányítási mechanizmusok és rendszerek minőségi megújítása területén részcél a döntéshozatali és menedzsment folyamatok hatékonyságának, valamint az ágazati és intézményi adatszolgáltatás hatékonyságának növelése.

 

2. DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER (DPR)

A Diplomás Pályakövető Rendszer fő tevékenységi köre részben a diplomásmunkaerő-piac felmérésére vonatkozó vizsgálatok végzése; az alap- és mesterszintű diplomát szerzettek követéses felmérése, az elmúlt három évben végzettek véleményének kikérése, valamint motivációs vizsgálatok folytatása és középiskolai tutori rendszer kidolgozása.

A munkaerő-piaci kapcsolatok minőségi megújításának területén részcél a leendő hallgatók informálása arról, hogy az egyetem képzéseinek elvégzésével milyen esélyekkel tudnak szerepelni a munkaerő-piacon; a hallgatóknak az intézményben szerzett ismeretekre vonatkozó véleménye megismerése, munkaerő-piacra való kilépése személyes szándékainak és igényeinek feltárása, továbbá a végzett hallgatók életpálya követése.

 

3. KOMPLEX HALLGATÓI HUMÁN SZOLGÁLTATÁSOK (KHSz)

A szolgáltatások fő tevékenységi köre egyebek mellett tanácsadók képzését, képességfejlesztő tréninget; a személyiségfejlesztést, életvezetést, pályaorientációt, karriert támogató személyes tanácsadást; karrierfejlesztési kurzust; állásajánlatok, szakmai gyakorlati helyek közvetítését teszi lehetővé.

E rendszer fejlesztése területén részcél a hallgatók számára szükséges szakmai tapasztalatok megszerzésének segítése, elhelyezkedési lehetőségeinek javítása; a munkaerő-piaci szereplők igényeinek kielégítése.

A hallgatói humán szolgáltatások rendszerének fejlesztése területén részcél a hallgatók számára szükséges szakmai tapasztalatok megszerzésének segítése, elhelyezkedési lehetőségeinek javítása; a munkaerő-piaci szereplők igényeinek kielégítése.

Mindez részben az egyetem hallgatói igényeinek kielégítését, valamint végzett diplomásainak versenyképességét növeli.

 

4. INFORMATIKAI KOMPONENS

Az informatikai komponens szoros kapcsolatot teremt, ugyanakkor korszerű alapot biztosít megvalósításukhoz, illetve a működtetésükhöz.

 

A 2009. október 1-től 2011. szeptember 30–ig tartó, 292,84 millió forint összköltséggel (29,54 milliós önrésszel) zajló projekt keretében megvalósult fejlesztésektől az várható, hogy minőségileg megújulnak az egyetem munkaerő-piaci kapcsolatai, valamint irányítási mechanizmusai és rendszerei, s a működés átláthatóbbá, hatékonyabbá és gazdaságosabbá válik. Mindezek következtében eredményesebbé, stratégiai vonatkozásban pedig még versenyképesebbé válik a Miskolci Egyetem.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…