2024. 05. 20. hétfő

Bernát, Felícia
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF

Nyártól újra emelkedhetnek az ingatlanárak

Nem lesz jelentős drágulás, de látni az alagút végét

Bizonyos szegmensekben még árcsökkenés várható az elkövetkező hónapokban az ingatlanpiacon, de nyártól egy szép lassú emelkedésnek lehetünk majd szemtanúi. Gadanecz Zoltán, az Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, 3-4 év is lehet, mire visszakúsznak az árak a visszaesés előtti szintre. Mint fogalmazott, a környező országokhoz képest még mindig olcsó hazánkban az ingatlan, miközben a hitelezésben reális kamatokról lehet beszélni évtizedes távlatokban.

Nyolc hónapja tart az ingatlanpiac visszaesése és tavasszal is folytatódhat a trend. Februárban még mindig sok olyan lakás válhat eladóvá, amelynek a megnövekedett rezsi miatt kirívóan nagy a fenntartási költsége, ezeket áron alul, jelentős alkuval tudják majd megvásárolni az érdeklődők. A kínálat bővülése mellett viszont a kereslet továbbra is alacsony maradhat.

Gadanecz Zoltán, elmondta, nyártól az előrejelzések szerint már egy lassú emelkedés indulhat el a piacon. Ugyanakkor a koronavírus-járvány kirobbanását követő hónapokkal ellentétben nem látszik majd nagy ugrás a grafikonokon.

„A vevők száma nem ugrik akkorát majd júniusban sem, hogy az rögtön ellensúlyozni a tavaly nyáron történt hatalmas beszakadást. Évekig tarthat ezúttal, hogy folyamatos, de lassú emelkedés mellett visszaálljunk egy normál kereskedelmi állapotra. Viszont már látjuk az alagút végét, a kereslet nagyjából elérte a meder alját, innen pedig csak felfelé visz az út” – mutatott rá.

Az olcsóbb hitelek is növelhetik a keresletet

A szakember elmondta, kényszervásárlások jelenleg is vannak, és ahogy a bizonytalansági tényezők megszűnnek, a befektetők is vissza fognak térni a piacra.

Gadanecz Zoltán felhívta arra is a figyelmet, hogy a vállalkozásoknak már nem éri meg bérelt telephelyen dolgozni, ezért inkább most, előre költenek el több pénzt egy ingatlan beruházásnál, hogy aztán később tudjanak a rezsin spórolni. Tapasztalatai szerint egyre több vállalat gondolkodik ilyen irányban.

A lakossági hitelezéssel kapcsolatban arról beszélt, a bankok 8 százalék körüli kamaton kínálnak most hiteleket, ami még mindig nem drága. Az emberek az elmúlt évek 3-4 százalékos kamatai miatt riadnak meg ettől inkább, de mivel januárban már a hitelkamatok elindultak lefelé, vélhetően ez is felhajtóerő lehet majd az ingatlanpiacon.

Kérdésre válaszolva elmondta, a környező országokhoz képest még mindig olcsó az ingatlan Magyarországon, európai viszonylatban vizsgálva Budapesten is korrektek az árak.

„2005-2006-ban Magyarország nagyon erős vásárlási célpontja volt a külföldieknek, de ez most nem mondható el. Ez a trend viszont hamarosan újra fordulhat, hiszen hazánk fővárosa biztonságos, nem kell cunamitól, földrengéstől tartani, így kívánatos hely lehet a határon túli befektetők számára is. És ha ők megjelennek újra nagyobb számban a piacon, azzal az árak növekedése is elindulhat felfelé” – zárta gondolatait.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…