2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 386 HUF
1 GBP 451 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Mire kell feltétlenül figyelni a cégnév kiválasztásakor?

Mire kell feltétlenül figyelni a cégnév kiválasztásakor?

A cégnévnek meghatározó szerepe van a vállalkozás sikerét tekintve. Mire kell figyelni a választás során? Mit engednek a jogszabályok? Cikkünkben utánajártunk annak, hogy pontosan milyen szempontokat kell figyelembe venni a választás során.

 

A cégnevet már a vállalkozás alapításakor meg kell határozni, hiszen kötelező eleme a társasági szerződésnek és az alapító okiratnak egyaránt. Az elnevezés feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a cég vállalhasson kötelezettségeket és szerezhessen jogokat.

 

A tevékenységre utaló elem feltüntetése nem kötelező

 

A cégnév általában három elemből áll: vezérszóból, tevékenységre utaló elemből és a cégformát megjelölő elemből. A vezérszó az elején található a névnek, és a vállalkozás azonosítását szolgálja, hozzájárul a versenytársaktól való megkülönböztetéshez.

 

A tevékenységre utaló elem feltüntetése nem kötelező. Arra utal, hogy konkrétan mivel foglalkozik a vállalkozás, például szolgáltató vagy kereskedelmi. A harmadik rész a cégformát megjelölő elem, melynek meg kell felelnie a jogszabályi elnevezéseknek, például korlátolt felelősségű társaság, közkereseti társaság vagy betéti társaság. Tehát az alapítás során a teszor jelentése, a vállalkozási forma kiválasztása és az arculat kialakítása mellett a cégnév meghatározása is fontos szerepet kap.

 

Nagy a szabadság a választás tekintetében, azonban vannak tiltólistás nevek

 

Rövidített cégnevet is lehet választani a teljes mellett. Vezérszóból és végformátumból áll, például Próba Kft. Elég nagy a szabadság a választás tekintetében, azonban vannak tiltólistás változatok, melyeket semmiképp sem szabad alkalmazni. Ide tartoznak többek között a nem latin nyelvű nevek, a sértő kifejezések és a megtévesztő elnevezések. Továbbá azokat a kifejezéseket is ide lehet sorolni, melyek téves cégformát vagy tevékenységet sejtetnek.

 

Az állami és nemzeti kifejezést csak abban az esetben lehet használni, ha az állam befolyással rendelkezik a cégben. Bizonyos esetekben külön engedélyre van szükség a név kiválasztásakor. Például, ha történelmi személyiség neve szerepel a cégnévben, akkor engedélyt kell kérni a Magyar Tudományos Akadémiától. Továbbá bizonyos településnevek csak közgyűlési engedéllyel szerepeltethetőek.

 

A név egyedi legyen és könnyen megjegyezhető

 

A cégnévnek minden esetben annyira kell különböznie más gazdasági társaságok nevétől, hogy semmi esetre se legyen összetéveszthető. Továbbá fontos, hogy a vezérszón kívül kizárólag magyar szavak szerepelhetnek a névben. A magyar nyelvtani és helyesírási szabályoknak minden esetben meg kell felelnie.

 

Mindemellett arra is kell figyelni, hogy a név egyedi legyen és könnyen megjegyezhető, valamint egyszerűen kiejthető. A cégalapítást minden esetben érdemes ügyvédre bízni, aki segít a cégnév kiválasztásában, a névfoglalásban és a cégbejegyzési kérelem benyújtásában./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…