2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Mi számít jó önéletrajznak?

Függetlenül attól, hogy éppen a “poros” önéletrajzunkat akarjuk frissíteni, vagy az első megírása előtt állunk, minden esetben tisztában kell lennünk a legújabb trendekkel, szokásokkal és elvárásokkal, nehogy ezen csússzon el a jelentkezés. Az önéletrajzok szerepe az elmúlt években teljesen átalakult, így egyre nehezebb megalkotni a “tökéletes” CV-t.

Nem a legjobb jelöltet keresik a cégek, hanem egy elég jót

Manapság már egyáltalán nem elég, ha van egy “jól” megírt önéletrajzunk. Ha egy cégnél a HR-es 15-20 pozícióért felel, akkor pozíciónként érkezhet 100-150 pályázat. Ha a kettőt összeszorozzuk, akkor látható, hogy mégis mekkora embertömegből kell kitűnni a jelentkezés során.

Pánikba esni nem kell, ma már profik segítségét is kérhetjük, köszönhetően például a CV Shark szolgáltatásainak. A HR-esek többségének lehetetlen ekkora mennyiségű önéletrajzot alaposan átolvasni rövid időn belül, pláne a jelenlegi helyzetben, ahol rengeteg pozíció van meghirdetve.

A cégek többsége (sajnos) azt a módszert alkalmazza, hogy a 100 jelentkezőből megnézik az első 30 önéletrajzát, abból behívnak párat, ha nem válik be senki, akkor jön a következő 30 és így tovább, amíg nincs meg az ideális jelölt. A legfontosabb célja egy álláskeresőnek az, hogy elérjük, hogy foglalkozzanak az általunk beküldött anyaggal.

Az önéletrajz csupán a belépő

Az önéletrajz szerepe is megváltozott az elmúlt években, hisz az egész álláskeresés menete más lett. A legfontosabb az, hogy odajussunk a döntéshozó elé, nem pedig a beküldött anyag “beszél helyettünk”. Az önéletrajz fő célja az, hogy bekerüljünk abba a csoportba, akiket először megnéznek.

Ehhez persze tudnunk kell azt is, hogy az ideális CV megírása csak egy része a teljes álláskeresésnek. Ma már egyáltalán nem elég az, ha beregisztrálunk pár álláskereső portálra, vagy a LinkedIn-re, beadjuk a jelentkezést pár helyre és csak várjuk, hogy csörögjön a telefon vagy érkezzen egy ígéretes e-mail.

Több csatornán is jelen kell lennünk, egy teljes napot érdemes csak azzal tölteni, hogy megvizsgáljuk azokat az oldalakat, amelyek hasznosak lehetnek számunkra. Ezt ajánlott külön vezetni és az álláskeresés során szisztematikusan, bizonyos időközönként végignézni őket.

Gondolkozzunk a cég fejével és készítsünk egy profi fényképet!

Minden cég más, és minden egyes pozíció különbözik. Lehet, hogy a munkakör megnevezése és a leírása szinte ugyanaz, de mindig az adott vezető fejével kell megpróbálni gondolkozni. Érdemes tisztában lenni a saját iparágunk elvárásaival, és hogy mitől vagyunk értékesek a piacon.

Ezt kell megfelelően becsomagolni és kommunikálni, hogy igenis képesek vagyunk a céget jobbá tenni. Továbbá ne feledkezzünk meg az ideális fotó elkészítéséről. Ezt ma már senki nem úszhatja meg, így érdemes nagy figyelmet szentelni neki.

Ne egy bulifotót vágjunk ki, vagy egy több évvel ezelőtti képet használjunk. Adjuk meg a módját és készíttessünk egy profi, minőségi képet magunkról. Ebből is látszik, hogy egy tökéletes önéletrajz elkészítése ugyan nem egyszerű, de garantáltan megéri./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…