2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Wanhua-Kína Központ a Miskolci Egyetemen

A kínai befektetők szakember utánpótlási igényeit  is szem előtt tartva bővít a Miskolci Egyetem

A Miskolci Egyetemen a mai napon megnyílt a BorsodChem-Wanhua Kína Központ, amely az egyetem 15 ezer hallgatója számára nyújt lehetőséget a kínai nyelv elsajátítására, illetve a jövőben további kínai – politikatudományi, szociológiai, kultúrantropológiai, filozófiai, zenetörténeti és művészettörténeti – tanulmányok folytatására. A Miskolci Egyetem BorsodChem-Wanhua Kína Központ kiemelt feladata lesz emellett a kínai egyetemekkel közös műszaki kutatások támogatása, valamint oktató- és kutatócserék megszervezése is. A központ létrehozásában kulcsszerepet játszott a Wanhua-BorsodChem, amely a vegyipari technológiai kutatások eredményeitől termelési kultúrájának és termelékenységének továbbfejlődését várja.
A Miskolci Egyetem a térségi munkaerő-piaci folyamatokat és igényeket elemezve, valamint a Kelet-Közép-Európa legnagyobb kínai befektetőjének számító Wanhua Csoport megyében való megjelenését követően döntött a kínai nyelv és kultúra oktatása mellett. Ezen felül a Wanhua-BorsodChem kutatóbázisa által biztosított gyakorlati és ipari háttér birtokában az egyetem olyan képzéseket kínál a hallgatók számára, amelyek megfelelnek a 21. századi tudományos technológiai elvárásoknak. A Wanhua-BorsodChem által kialakított ösztöndíjrendszer részeként a hallgatók tanulmányokat és kutatásokat folytathatnak majd Kínában, friss diplomásként pedig a vállalatnál helyezkedhetnek el.
„A Wanhua-BorsodChem érdekelt abban, hogy leendő munkavállalói rendelkezzenek mindazokkal a kompetenciákkal – így a kínai nyelvtudással és a legújabb technológiák ismeretével is – amelyek ahhoz szükségesek, hogy a friss diplomás munkatársak azonnal beilleszkedhessenek a termelés folyamatába, és az interkulturális gátakon átlépve együtt tudjanak dolgozni kínai kollégáikkal.” ¬– mondta Jiansheng Ding, a Wanhua-BorsodChem elnök-vezérigazgatója.
„Mindez találkozott a Miskolci Egyetem azon törekvésével, hogy az itt diplomát szerző hallgatók munkaerő-piaci versenyképességének javításához további segítséget adjunk: a hallgatók az egyetemi oklevél mellett olyan idegennyelv-tudás birtokába jutnak, mely hosszú távon biztos munkalehetőséget nyújt számukra.” – tette hozzá Prof. Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora. „Az érdeklődés nagyon jelentős, egyetemünkön és egy miskolci középiskolában már 170 diák tanul kínaiul, s idén szeptembertől újabb, Kínából érkező tanárokkal bővülhet oktatóink köre.” – jegyezte meg Prof. Dr. Patkó Gyula.   
A Miskolci Egyetem és a BorsodChem 2002 óta működik együtt az egyetemi szintű vegyipari képzés magas színvonalának biztosítása, valamint a kutatás és fejlesztés támogatása érdekében. Azóta a BorsodChem gyakorlati oktatást biztosít a Műszaki Anyagtudományi Kar vegyipari technológia szakirányos hallgatói számára, tavaly óta pedig kihelyezett Műveleti Laboratóriumot üzemeltet telephelyén.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…