2024. 06. 19. szerda

Gyárfás
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF

Vizsgálták a kávét és az energiaitalt!

Energiaitalok és kávék összehasonlító vizsgálatát végezte el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A vizsgálat célja egyrészt az volt, hogy kiderüljön, a boltokban kapható energiaitalokban valóban annyi koffein van-e, amennyit a címkén feltüntettek, másrészt az Élelmiszer és Vegyipari Laboratórium megvizsgálta azt is, hogy az energiaitalok koffeintartalma mennyi az őrölt kávékhoz, illetve az instant kávékeverékekhez képest. A vizsgálat az „Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése (Te tudod, hogy hogyan lehetsz egészségtudatos fogyasztó?)”kiemelt projekt részeként valósult meg.

Különböző árfekvésű őrölt és instant kávék, valamint energiaitalok közül összesen 30-féle terméket vizsgáltak meg a szakemberek. A 8-féle őrölt kávé, a 7-féle instant kávékeverék, valamint a 15-féle energiaital koffeintartalmát a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma vizsgálta. Az energiaitalok esetében a taurin tartalomra vonatkozó méréseket külső akkreditált vizsgálólaboratórium végezte.
A Magyar Élelmiszerkönyv (2-231 számú) irányelve tartalmazza a kávékra vonatkozó előírásokat. Az energiaitalok esetében azonban jelenleg nincs hatályos élelmiszerkönyvi szabályozás, így definíciójuk sincs meghatározva. Ezek a termékek összetételük alapján általában cukrot, koffeint (és taurint), valamint B vitaminokat (B12, B6, B3) tartalmazó mesterséges összetételű, szénsavas italok. A koffeintartalom mennyiségének ismerete különösen fontos az azt tartalmazó italok, élelmiszerek esetében, hiszen a túl sok koffeinbevitel kedvezőtlen mellékhatásokat okozhat, úgymint a szapora szívverés, a hasmenés, a dehidratáció, a szédülés, a hányinger, és az ingerlékenység is. A koffein érzékenység egyénileg igen eltérő lehet, ezért az energiaitalokat könnyű túladagolni.
Az EFSA (European Food Safety Authority) tanulmánya szerint felnőtteknek maximum 400 mg, terhes- és szoptató nőknek (a magzat, illetve a csecsemő szempontjából) maximum 200 mg koffein napi fogyasztása nem okoz egészségügyi problémát. Gyermekeknél pedig ezt a mennyiséget 3 mg/testtömeg kilogrammban határozták meg, így például egy 25 kg-os testtömegű gyermek esetében egy kisebb doboz energiaital elfogyasztása is egészségügyi kockázattal járhat.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatán az energiaitalok közül egy termék nem felelt meg a címkén feltüntetett koffeintartalom értéknek. A „Rockstar Supersours Energy Drink” ital esetében a mért koffeintartalom (29.8 mg/100ml) meghaladta a termék jelölésén feltüntetett mennyiséget (24.0 mg/100 ml).
Taurin 2-féle italban, a „Rockstar Supersours Energy Drink” és a „GANGSTER Energy Drink” termékekben fordult elő, de annak mennyisége nem haladta meg a címkén feltüntetett értéket.
A mért koffeintartalmat energiaitalok esetén 1 doboznyi, kávék esetén 1 csészényi mennyiségre vonatkoztatták a laboratórium munkatársai.
Az energiaitalok 1 dobozra átszámított koffeintartalma minden terméknél 200 mg alatti volt, átlagosan 73 mg. Egy csésze – 7 g őrölt kávéból készült – kávéban 110 mg, az adagolási javaslat alapján készült instant kávéból készült italban pedig 45 mg koffein található.

A vizsgált termékek listája itt olvasható:
Kávék: http://www.nfh.hu/sites/default/files/kavek_tablazat.pdf
Energiaitalok: http://www.nfh.hu/sites/default/files/energiaitalok_tablazat.pdf

A vizsgálatról készült videó pedig itt található:
https://youtu.be/IOheWBp-gs0  

A 618 714 289 Ft összköltségű, 486 742 531 Ft támogatású kiemelt projekt az Európai Unió és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Bővebb információ a projektről a www.nfh.hu oldalon olvasható

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek