2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Visegrádi Négyek kutatóinak találkozása Miskolcon

Kímélni a környezetet, újra hasznosítani a hulladékot.  Ez a megbeszélések az előadások, az eszmecsere legfőbb célja. Csütörtökön megkezdődött az a konferencia a Miskolci Egyetemen, amelyen a Visegrádi Négyek országainak kutatói találkoznak, hogy az elektronikus hulladékok feldolgozásával összefüggő eredményeiket ismertessék, s a közös kutatási tennivalókról tárgyaljanak.

Az unió támogatásával megvalósuló CriticEl  program  záró konferenciája adja a megbeszélések, a tanácskozás keretét. Ez a projekt onnan kapta a nevét, hogy az Európai Unió a jövőre nézve 14 elem beszerzését , kitermelését nyilvánította  kritikussá az öreg kontinensen.  Ezek javarészt az elektronikus eszközök előállításhoz nélkülözhetetlen földfémek.
Minthogy évente több millió tonnányi elektronikus hulladék keletkezik a V4-ek  térségében is használt telefonokból, számítógépekből, televíziókból,a kidobott háztartási gépek vezérlő  alkatrészeiből, rendkívül fontossá vált, nem csupán az: ne károsítsák ezek a környezetet, de legalább ilyen lényeges szempont , hogy minél többet visszanyerjenek a világpiacon csak drága pénzen beszerezhető gyártási anyagokból.
A kutatók együttműködése meggyorsítja a felhasználási folyamatokat, olcsóbbá teszi a gyártás folyamatát, és hozzájárul ahhoz , hogy a V4 országaiban  fellelhető  bányászati helyekről képet kapjanak  a leendő felhasználók, befektetők.
A program kutatásainak eredményeit 10 könyvben, tíz úgynevezett monográfiában összegzik.
A képen ahol a legfrisseb , a találkozás alkalmából megjelent monográfiát mutatják be, balról jobbra Prof. Dr. Földessy János, Dr. Gombkötő imre, és Prof.dr. Szűcs Péter, a műszaki földtudományi kar dékánja

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek