2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Vidékfejlesztésre 5 milliárd euró

Vidékfejlesztésre 5 milliárd euró

Vidékfejlesztésre 5 milliárd euróA Vidékfejlesztési Bizottság végre meghozta döntését az utolsó olyan javaslatokról is, amelyekkel a tagállamok/régiók az EU gazdaságélénkítő csomagjából és a közös agrárpolitika (KAP) állapotfelméréséből, valamint a KAP-on belüli egyéb átcsoportosításokból származó for rások segítségével a gazdasági és a tejágazati válságot, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos problémákat kívánják kezelni.

A 2009 októbere és 2010 januárja közötti időszakban az összes vidékfejlesztési programot módosították, mostantól pedig rendelkezésre áll az az 5 milliárd eurós többletforrás, amely mezőgazdasági és környezetvédelmi célokra, illetve a vidéki térségek szélessávú infrastruktúrájának javítására fordítható. A Vidékfejlesztési Bizottság 2010. januári ülésén az utolsó 7 módosításról is szavazott (a tavaly októberi, novemberi és decemberi jóváhagyásokról lásd: IP/09/1568 , IP/09/1813 és IP/09/1945 ). (lásd az 1. mellékletben szereplő táblázatokat.) A finanszírozás legnagyobb része a biológiai sokféleség és a vízgazdálkodás területére összpontosul (az előbbi célra a finanszírozási összegek 31,2%-át, azaz 1,5 milliárd eurót, míg az utóbbira 26,9%-át, azaz 1,3 milliárd eurót szánnak). A többletforrások 14,5%-a (0,7 milliárd euró) a tejágazat szerkezetátalakítására, 14,2%-a (0,7 milliárd euró) az éghajlatváltozással összefüggő tevékenységekre fordítható, a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos intézkedésekre pedig 5,6% (0,3 milliárd euró) jut. A vidéki területek szélessávú infrastruktúrájának fejlesztése továbbra is kiemelt feladat. A tagállamok ezért úgy döntöttek, hogy az EU gazdaságélénkítő csomagja keretében rendelkezésre álló 1 milliárd euró összegű finanszírozás 35%-át, azaz 360,4 millió eurót e célra fordítják.

 

„A jelenlegi gazdasági helyzet és a környezet állapota azonnali cselekvést igényel mind a vidéki területeken, mind a városokban” – jelentette ki Mariann Fischer Boel, a Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős tagja. „Európai uniós szinten több fronton is határozott lépéseket tettünk. Mind a KAP állapotfelmérése, mind az európai gazdaságélénkítési terv új forrásokat szán az olyan sürgető problémák kezelésére, mint a tejágazat szerkezetátalakítása vagy az éghajlatváltozás elleni küzdelem. A tagállamok és a régiók feladata az, hogy ezt az összeget körültekintően használják fel.”

A többletforrások

2009 -ben – a KAP állapotfelmérése és a KAP-on belüli átcsoportosítások eredményeképpen a tagállamok 3,9 milliárd eurónyi többletforrást kaptak vidékfejlesztési célokra 1 . Ezt az összeget az európai gazdaságélénkítési terv, amelynek kiemelt területei közé bekerült a vidéki területek szélessávú infrastruktúrájának kiépítése és fejlesztése, további 1 milliárd euróval egészítette ki.

A kiadások hatásának nyomon követése

A tagállamok/régiók évente beszámolnak majd a vidékfejlesztési programok keretében folyósított valamennyi kifizetésről és azok hatásairól. 2010-től kezdődően a beszámolási kötelezettség a KAP állapotfelmérése és az európai gazdaságélénkítési terv nyomán a már meglévő vidékfejlesztési programok számára biztosított többletforrásokra is kiterjed.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek