2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Vége a „trükkös” mérőóráknak

Már hazánkban is tesztelik azokat az intelligens mérőket, amelyekkel akár az áramlopást vagy a valóságtól eltérő adatok bediktálását lehet majd kiküszöbölni. Az új módszer az energiatámogatások rendszerét is átalakíthatja. Valós idejű mérési adatokkal fegyverkeznek a közműszolgáltató cégek többek között a lopások, csalások ellen – derült ki az október közepén rendezett budapesti Smart Grid & Smart Metering konferencián. Az adatokat olyan mérők felszerelésével nyernék, amelyek kommunikációs egységeket is tartalmaznak, így mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók figyelemmel követhetik az energiafelhasználást. „A rendszerben azonnal látszik, ha a hálózaton valamilyen rendellenesség történik, így a mainál sokkal jobb esélyeket kínál a lopások felderítésére” – mondta Füzi Ákos, az energetikai szoftvereket fejlesztő IP Systems ügyvezetője.

Az okos mérőkkel megvalósuló kétirányú kommunikációból nem csak a szolgáltatók, hanem a fogyasztók is profitálhatnak. „Ki lehetne alakítani a fogyasztási szokásainkhoz illeszkedő tarifacsomagokat, így a csúcsidőn kívül kevesebbet fizethetnénk a gázért, hasonlóan egy mobil-előfizetéshez. De már olyan megoldások is léteznek, hogy a mosógép akkor kapcsol be, amikor a szolgáltatótól kapott adatok alapján a legolcsóbb az áram” – vázolta a lehetőségeket a szakember. A konferencián elhangzott, hogy az intelligens mérés akár az energiatámogatást is átalakíthatja. A rászorulók például előre feltöltött „energiakártyák” formájában kaphatnák az állami támogatást, vagy reggel és este pár óráig kedvezményes áron kapcsolhatnák be a fűtést.

„Az intelligens mérést Magyarországon már több kísérleti programban tesztelik különböző szolgáltatók, a bevezetését uniós direktívák is szorgalmazzák, igaz, konkrét határidő nélkül. Az országos szintű alkalmazásához azonban egy független operátor cégre lenne szükség” – magyarázta Füzi Ákos.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…