2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Valóban annyi, amennyit ráírnak?

A háztartásokban nélkülözhetetlen alapélelmiszerek – mint a rizs, liszt, só és a cukor – esetében nem árt odafigyelnünk, hogy sütés-főzés során a recept szerint előírt hozzávalókat pontosan kimérjük konyhai mérlegünkön, mert a csomagoláson jelölt mennyiségeknek nem mindig hihetünk.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közel 120-féle termék tételminősítéses nettó tömeg vizsgálatát végezte el a 2013-ban, melynek eredménye szerint 29%-os volt a kifogásolási arány. >>>

A tételminősítéses nettó tömeg mérés két lépcsőben történik a vonatkozó jogszabály szerint: egy adott termékből 20 db mintát vételezve és nettó tömegét lemérve egyrészt a jogszabály szerint előírt minimum érték elérését szükséges vizsgálni, másrészt a 20 terméknek az átlagtömeghez viszonyított negatív eltérését. Amennyiben ezen értékekre a jogszabályban előírt kritériumok nem teljesülnek, úgy az adott termék-tétel nem minősül megfelelőnek.

 

A Hatóság tapasztalata szerint a leggyakrabban a nagyobb kiszerelésű (500 g, 1 kg) termékek körében fordult elő hiányosság liszt, rizs, cukor és só esetén, de arra is akadt példa, hogy a 20 g-os fűszer címkén jelölt mennyisége nem volt megfelelő.

 

A vizsgálatok során előfordult például olyan rizs termék, amelynél a vizsgált 20 mintaelemből mind a 20 kifogásolt volt az előírt minimum érték tekintetében; egy rétesliszt esetén pedig a jogszabály szerint maximálisan megengedhető negatív eltérés több, mint háromszorosa volt megfigyelhető (vagyis a terméken jelzett 1000 g helyett csupán 948,8 g lisztet tartalmazott).

 

A feltárt jogsértések esetében a fogyasztóvédelmi hatóság a szükséges intézkedéseket megtette: a jogsértő magatartás folytatását megtiltó határozat meghozatalára, illetve fogyasztóvédelmi bírság kiszabására került sor.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek