2024. 06. 16. vasárnap

Jusztin
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF

Újraindítja a hejőcsabai cementgyárat a HCM 1890 Kft.

 A hejőcsabai cementgyár tulajdonosa, a HCM 1890 Kft. (a Magyar Cement Kft. jogutódja) újraindítja a gyárat, az ehhez szükséges hatósági engedélyek mielőbbi megszerzése érdekében szeretné elérni azt, hogy a kormány nyilvánítsa kiemeltté az indításhoz szükséges 9 milliárd forintos beruházást – mondta Kálmán János ügyvezető, sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. A hatósági ügyintézés szempontjából kiemelt státusz előnye az, hogy a kormány által kijelölt hatóságok gyorsan döntenek, és az elsőfokú határozatok végrehajthatók. Így a HCM 1890 Kft.-vel perben álló Osteuropaische Zementbeteilgungs AG (OZAG – a Holcim jogutódja) nem tudja a bíróságon megakadályozni az újraindítást – válaszolta az ügyvezető az MTI kérdésére.

Hozzátette: a határozatok megtámadhatók bíróság előtt, de a munkát ez nem hátráltatja.
A Magyar Cement Kft. 1994. augusztusában vásárolta meg az ÁVÜ-től a cementgyárat, úgy hogy kisebbségi tulajdona volt benne a Holcimnek. Miután a svájci holding meg akarta szerezni a teljes tulajdont, a magyar cég viszont nem akarta eladni, perek sokasága kezdődött. Magyarországon több mint 70, továbbá ennél kevesebb eljárás indult Svájcban és Ausztriában.

Kálmán János elmondta: legutóbb a Kúria kimondta, hogy a gépek és a gyár alatt lévő föld úgynevezett dolog-egységet alkotnak, így a tulajdon a HCM 1890 Kft.-é. A további perek már az elszámolásról szólnak, és több 10 milliárd forintot tesznek ki.

A HCM a bírósági döntés után birtokba vette a gyárat, aminek jogszerűségét egy újabb bírósági döntés megerősítette.

Az OZAG csütörtökön közleményben reagált a cementgyár újraindítási tervére. Az MTI-hez eljuttatott írás kiemeli, hogy a gyár értékének 70-80 százalékát teszik ki az OZAG eszközei. A cég viszont nem adta a hozzájárulását ahhoz, hogy a HCM ezeket használja.

Az OZAG továbbra is peren kívüli megegyezést sürget, hozzátéve, hogy ehhez a másik fél kompromisszumkészségére van szükség. Ehhez kapcsolódva mondta Kálmán János, hogy 220 millió eurót ajánlott a Holcim jogutódja, amit ők visszautasítottak.

Az OZAG közleményében szereplő másik érv az, hogy a hejőcsabai cementgyár újraindítására nincs szükség: a piacon nem helyezhető el a terméke.

Zám Csaba, a HCM kereskedelmi igazgatója azonban más véleményen volt. A magyar piac – elvileg – 5 millió tonna cementet tud felvenni évente. A gyárak – a Heidelberg holding váci és beremendi, a Lafarge-Holcim királyegyházai, illetve a HCM hejőcsabai – éves kapacitása 4,8 millió tonna.

A válság óta a kereslet 2,5 millió tonnára esett vissza a magyar piacon, így kihasználatlanok a magyar gyárak, ennek ellenére a multinacionális tulajdonosok – két szlovák és egy román gyárból – 900 ezer tonna cementet hoznak be évente. A HCM ennek az importnak a kiváltására készül, illetve a monopol árakat letörve, 39 százalékos piaci részesedést akar elérni – fejtette ki a kereskedelmi igazgató.

Kálmán János úgy vélte, a multik a régióban monopolhelyzetre tettek szert a cementgyártásban, ami az árak emelkedésével járt.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Sneakerek számla nélkül
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közösségi felületeken és online portálokon értékesítőket. Az elektronikus ada…
Megtekinthető kiállítások a Múzeumok Éjszakája időtartama alatt: (17:00-től 02:00-ig) Képtár: • A titkos és a publikus o A múzeum kiállítása Köves…