2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Túlélni a világjárványt – ebben is segít a lean szemlélet

Túlélni a világjárványt – ebben is segít a lean szemlélet

A világjárványt nem csak egyéni szinten próbáljuk túlélni, hanem céges szinten is. A járvány hatásaival kénytelenek vagyunk nap mint nap szembenézni a munkánk során is.

A működési zavarok és a bizonytalan jövő a mindennapok szerves részévé váltak, és egyre többször fordul elő, hogy teljesen váratlan helyzeteket kell kezelnünk. Minden eddigi megközelítési módszerünket és szokásunkat újra kell gondolnunk a kihívások legyőzése érdekében.


Eleinte a vírus terjedése jelent kihívást, majd folytatódik a sor az arra adott társadalmi reakciókkal és kormányzati intézkedésekkel, s végül egy gazdasági cunamival kell szembenéznünk, ami ha nem vigyázunk, talán elsodor minket és cégünket is.


Persze lehet, hogy kiváló hullámlovasok vagyunk, s a széljárás is éppen nekünk kedvez, mint ahogyan például az online kereskedelem képes volt növekedést produkálni a válságos helyzet közepette is, de a többség inkább vitroláshajóként igyekszik a megfelelő szélirányt megtalálni, s az alattomos zátonyokat jó messzire elkerülni.

Hogyan segít a lean szemlélet?


A cégek más és más formában próbálnak hatékony megoldásokat találni a kihívásokra ebben a kiszámíthatatlan időszakban is. A lean szemlélet alapelveinek a cég mindennapjaiba történő beültetése és alkalmazása által, a vállalatok sokkal nagyobb sikerrel birkózhatnak meg a gyors alkalmazkodást kívánó kihívásokkal. A lean szemlélet bevezetése egy változási folyamat, melynek szerves részei az egyes területekre, vagy éppen a vállalat egészére fókuszáló lean projektek.

Milyen kérdéseket kell megválaszolnunk?


Az egyik feladat az, hogy meg kell találnunk azt a gondolkodásmódot, amely  segítségünkre tud lenni a bizonytalan időkben is. A másik kérdés pedig annak meghatározása lesz, hogy milyen eszközök és technikák tudják hatékonyan támogatni cégünket.


A napi menedzsment rutinok megfelelő működése a rugalmasság kulcsa, így ilyen helyzetben ezek alkalmazására, és folyamatos fejlesztésére sokkal erősebb fókuszt kell helyezni.


Milyen konkrét módszerek segíthetnek?


Alkalmazni kell a cég válságkezelő folyamatait, továbbá érdemes “hadműveleti szobát” alakítani, amely napi szintű működésével hatékony eszközünk lehet a válságkezelésben. Nagyon valószínű, hogy stratégiánk és a hozzá illeszkedő menedzsment rendszer is felülvizsgálatra szorul, hiszen megalkotásukkor még más szabályok voltak érvényesek. Ugyanez igaz a fentieket támogató napi menedzsment rutinok esetében is.


Rövid, leginkább egy nap alatt lezajló tanulási ciklusokra lesz szükségünk ahhoz, hogy túléljük a folyamatosan változó körülményeket. A tervezés során nem felejthetjük el, hogy sosincs minden információ a birtokunkban, valamint azt sem, hogy a konkrét probléma meghatározásának villámgyorsan kell megtörténnie, hiszen az új nap talán már új megoldandó problémákat gördít elénk./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek