2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Trendi sportok = drága sportok?

Mi számít divatosnak a gyerekek körében?
 Bár a foci továbbra is az egyik legnépszerűbb sport a fiúk körében, divatos elfoglaltságnak számít a jégkorong és a küzdősportok, lányok körében a lovaglás és a formációs táncok. Ezek azonban nem olcsó hobbik, a szülőknek sokszor mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha ilyen sportágat választ a gyerek. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője a manapság divatos sportágak költségeinek nézett utána.

Nézzünk egy divatos sportot, a lányok körében nagyon népszerű formációs táncot. Itt általában havi 5-6000 forint körül van az edzés havidíja, ha sportegyesületben edz a gyerek. Egy-egy verseny nevezési díja 1500-2000 forint. Versenyzéshez egy sima egyesületi póló általában 2500 forint körül van, ahol viszont egyforma fellépőruhát választanak, például az akrobatikus rocky esetében, ott egy cipő 8000 forintba kerül, egy-egy ruha 3-10 ezer forint körüli összegre jön ki.

 

Népszerű a gyerekek körében a lovaglás is, itt egy-egy óra 2-6000 forint között mozog. A kobakok ára 6000 és 95 ezer forint közötti széles skálát ölel fel, egy lovaglópálca körülbelül 3000 forint, egy csizma 10 és 80 ezer forint között van. A jégkorongozás szerelmeseinek sincs könnyű dolguk, mire minden védőfelszerelést beszereznek a szülők a gyerekeknek, legalább 50 ezer forintot elköltöttek, és ennél a sportágnál is számolni kell a havi egyesületi díjjal, edzés költségével, ami 4-6000 forint körül van. A népszerű sportok közül még a küzdősportok számítanak a legolcsóbbnak, egy gyerek dzsúdóruha például már 3-4000 forintért kapható, ugyanakkor itt is felmerül a havi 5000 forint körüli egyesületi díj.

 

Azonban érdemes elgondolkodni azon, valóban egyből a legdrágább felszerelésre van-e szüksége a gyereknek. Több megkérdezett edző is azon a véleményen van, hogy amíg a diák nem választotta ki, mivel is szeretne hosszú távon, esetleg versenyszerűen is foglalkozni, addig felesleges drága felszerelésekre költeni. Inkább kérjünk kölcsön egy teniszütőt, lovaglásnál kezdetben megfelel kobak helyett a biciklis sisak is, csizma helyett egy edzőcipő. A felszerelés igényes sportágak esetében, mint amilyen például a jégkorong, érdemes először használt korcsolyát, védőruhákat beszerezni.

 

 

„Természetes igény, hogy gyermekünknek szeretnénk mindenből a legjobbat megadni. Ugyanakkor kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy-egy sportág kipróbálásába több tízezer forintot beruházzanak. Amíg nem döntötte el véglegesen, mit szeretne csinálni, próbáljunk minél inkább költséghatékony megoldásokat keresni, így elérhetjük, hogy gyermekünk kipróbáljon egy-egy alkalommal költségesebbnek számító sportágat is, hogy eldönthesse, mivel is szeretne a későbbiekben foglalkozni. Ha pedig hosszú távon eszközigényes, költséges hobbit választ, megkérhetjük, hogy a felszerelés beszerzéséhez járuljon ő is hozzá zsebpénze összegyűjtésével, esetleg alkalmi diákmunkával” – javasolja Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kilencmilla kódokból
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) folyamatosan ellenőrzi a különböző portálokon, közösségi oldalakon kereskedőket. A gyanús, ületszerűnek tűnő profil…

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…