2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Több száz gyermekhez hozta közelebb a tudományt a Bay Zoltán Nonprofit Kft.

Több száz gyermekhez hozta közelebb a tudományt a Bay Zoltán Nonprofit Kft.

Idén ötödik alkalommal kapcsolódott be főszervezőként a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. a 2014. szeptember 26-án megrendezett Kutatók Éjszakája szervezésébe. A Bay Zoltán Nonprofit Kft. központi, budapesti helyszínén több száz gyermekkel ismertették meg a kutatók az intézet különleges világát. Az intézet idén is több helyszínen számos különböző programmal várta a tudomány iránt érdeklődő fiatalokat, a kutatóintézetet és partnereit több mint 15.000 látogató kereste fel.

2014. szeptember 26-án, idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Kutatók Éjszakáját. Az Európa-szerte egy napon szervezett esemény célja, hogy megváltoztassa a kutatókról kialakult általános képet, szórakoztatóan és vonzóan hozza közelebb az érdeklődőkhöz a tudomány világát. A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a tudományos ismeretterjesztésben aktív partnerei ötödik alkalommal kapcsolódtak be a rendezvény szervezésébe. A kutatóintézet munkatársai Budapesten és vidéken is több helyszínen várták a látogatókat, az érdeklődők száma meghaladta a 15.000 főt.

A budapesti helyszínen a lézerek világába kalauzolta el az intézet a látogatókat, akik a kutatóintézet Lézercsarnokában megtekinthették, hogyan is működik tulajdonképpen a lézervágás, elkészíthették saját, lézerrel vágott homokórájukat és acélfigurájukat és azt is megismerhették, hogy hogyan „tesz különbséget” a lézer átlátszó és nem átlátszó anyagok között. Az érdeklődők helyszíni bemutató kíséretében megtanulhatták, hogy hogyan kell saját lakásukban bioszappant készíteni és a 3D nyomtatás rejtelmeibe is betekinthettek. A gyerekek által leginkább kedvelt program a labirintusban, vakon távirányított autó volt, aminek mozgását csak egy számítógépen figyelhették a „sofőrök”.

Vidéken Tatabányán, Miskolcon és Szegeden mutatták be munkájukat a Bay Zoltán Nonprofit Kft. kutatói. Tatabányán Star Wars és Terminátor laborban várták az érdeklődőket, ahol az ügyesebbek akár a Halálcsillagot is elpusztíthatták. A szegedi Biotechnológiai Intézetben a látogatók megismerhették az algatenyésztés folyamatát, látványos kísérleteket folytathattak a jóddal, használatába, valamint arról is szerezhettek ismereteket, hogy milyen módszerrel lehet „láthatóvá tenni a láthatatlant”, azaz hogyan teszik a tudósok megmutathatóvá a különböző sejtalkotókat és a DNS-t. Miskolcon, a Logisztikai és Gyártástechnikai Intézetében a nanotechnológa került a középpontba: az érdeklődők megtekinthetik a nanoanyagok és nanomedicina laboratóriumát. A lelkesebbek pedig azt is megtanulhatták, hogyan készíthetnek nem-Newtoni folyadékot otthon.

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. partnerei számos budapesti és vidéki helyszínen várták a tudomány iránt érdeklődőket pályatanácsadással, látványos kísérletekkel, különböző bemutatókkal, az Ericsson Magyarország Kft. pedig egy zenei Guinness-rekordot is felállított: 4.000 fős nagyközönség játszotta el PVC csövekkel az Örömódát.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…