2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Több jut idén belföldi nyaralásra?

Kutatás a magyarok 2012-es üdülési terveiről
Nyár végéig a megkérdezettek 82 százaléka tervez belföldi utazást, 60 százalékuk pedig a tavalyi évhez képest ugyanannyit vagy többet fog elkölteni itthoni pihenésre – derült ki a Szallas.hu online piackutatásából. Az apartmanok, a két- és háromcsillagos szállodák, valamint a panziók számíthatnak a legnagyobb érdeklődésre, a megkérdezettek 85 százaléka sorrendben ezeket a szállástípusokat keresi.

Előrelátó a magyar, ha az utazással egybekötött kikapcsolódásról van szó, legalábbis erről tanúskodik a Szallas.hu online kutatása, melyből kiderült, hogy a megkérdezettek közel 80 százaléka minimum 3-4 héttel a kitűzött pihenés előtt megkezdi a szálláshely kiválasztását és foglalását. Nyár végéig egyébként a válaszadók 54 százaléka csak belföldre, 11 százaléka csak külföldre utazna, míg harmaduk mindkét vakációtípussal tervez. „A jelenlegi gazdasági helyzet némileg visszaszorítja a külföldi utazásokat, ugyanakkor az emberek többsége belföldön mégis hajlandó többet szánni a pihenésre, mint tavaly” – mondta Rácz István, a Szallas.hu csoport marketingvezetője. Belföldön 2012-ben a legnépszerűbb úti cél továbbra is a Balaton lesz, míg a külföldi nyaralások során Horvátország számíthat a legtöbb magyar vendégre.

Tiszta, olcsó, kényelmes

Az eredményekből kiderült az is, hogy ha útnak indulunk, akkor azt leggyakrabban kettesben, párunkkal tesszük. Ezt követik azok, akik családostul, gyermekeikkel mennek valahová, míg a harmadik legnépszerűbb felállás a baráti társaság. Az utazni vágyók 54 százaléka az egyszerű, tiszta és ennek megfelelően olcsóbb árkategóriába tartozó szálláshelyeket részesíti előnyben, ugyanakkor 43 százalék válaszolt úgy, hogy a komfortosabb lehetőségeket választja, s ezekre hajlandó is többet áldozni. Ezt tükrözi vissza a különböző szállástípusok keresettsége is.  A Szallas.hu kutatása szerint a legnépszerűbbek az alacsonyabb árkategóriát jelentő apartmanok és panziók, a nyaralni vágyók legszívesebben ezekben a kategóriákban foglalnak szobát 2012-ben.  „A második legnagyobb forgalomra a hotelek számíthatnak, közülük is  a 3 és 4 csillagos szállodák,  a megkérdezettek 39 százaléka ugyanis ezeket a kategóriákat választja majd” – tette hozzá Rácz István.

Az ebéd bizonytalan

2012 nyár végéig a legtöbben maximum 2 utazást terveznek, a szálláshelyre pedig egy-egy alkalommal fejenként 40 ezer forint alatti összeget költenek majd. Az utazás célja leggyakrabban klasszikus nyaralás, míg a második és harmadik legnépszerűbb szándék a wellness pihenés, illetve egy városlátogatással egybekötött kikapcsolódás. A megkérdezettek 57 százaléka a félpanziós ellátást választja, de a magyar utazók negyede az étkezést teljes egészében külön intézi.

A felmérés hátteréről:

A hírben közölt információk a Szallas.hu 2012. február 24. és március 2. között végzett online kérdőíves kutatásán alapulnak. Magyarország piacvezető szállásfoglaló azt vizsgálta, hogy milyen utazási tervekkel rendelkeznek a magyarok 2012 nyár végéig bezárólag. Az 1049 fő részvételével lebonyolított kutatás a legfontosabb tendenciákat tárta fel, de nem tekinthető reprezentatívnak a magyar lakosságra nézve.

 

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…