2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Tavaszi gazdasági előrejelzés: az unió gazdasága fokozatosan talpra áll
Tavaszi gazdasági előrejelzés: az unió gazdasága fokozatosan talpra áll

Tavaszi gazdasági előrejelzés: az unió gazdasága fokozatosan talpra áll

Tavaszi gazdasági előrejelzés: az unió gazdasága fokozatosan talpra áll A Bizottság tavaszi előrejelzése is megerősíti, hogy már megkezdődött az EU gazdaságának talpra állása. Történelmének legmélyebb recessziója után az EU gazdasága 2010-ben 1 százalékkal, 2011-ben pedig 1,75 százalékkal nőhet. Az uniós munkanélküliség előláthatóan idén 11 százalékon tetőzik, majd fokozatosan csökken; az infláció továbbra is alacsony szinten marad. A gyenge belföldi kereslet továbbra is fékezi az élénkülést. A gazdasági fellendülés sebessége az előrejelzések szerint tagállamonként eltér, ami a különböző körülményeket és az egyes országok által folytatott politikák változatosságát tükrözi. A munkaerő-piaci feltételek a közelmúltban némileg stabilizálódtak, és a munkanélküliség az EU-ban a korábban jelzettnél alacsonyabb szinten, de még mindig közel 10 százalékon tetőzik az idén. Az ideiglenes költségvetési intézkedések kulcsfontosságúak voltak az EU gazdasági visszaesésének megállításában, de megnövelték az államháztartási hiányt, ami 2010-ben a GDP 7,25 százalékára emelkedik, mielőtt 2011-ben enyhén csökkenne.

Az EU-ban a gazdasági recesszió 2009 harmadik negyedévében nagyrészt az európai gazdaságélénkítési terv keretében hozott kivételes válságkezelő intézkedéseknek és más ideiglenes tényezőknek köszönhetően véget ért. A kezdeti erősödést követően a fellendülés a korábbiakban tapasztaltaknál fokozatosabb lesz majd. Ez a jelenlegi visszaesés rendkívüli jellegét tekintve nem meglepő. A pénzügyi válságokat követő ciklikus fellendülések általában jóval visszafogottabbak, mint egyébként. Más fejlett országokhoz hasonlóan az EU is hosszú ideig fogja viselni a válság következményeit.

Küszöbön a válságot követő fokozatos fellendülés

Bár a rövid távú növekedési kilátások egészében véve alacsonyak, az őszi előrejelzéshez képest enyhe javulás figyelhető meg. Ez a globális gazdasági tevékenység és a világkereskedelem múlt év végén bekövetkezett erőteljesebb fellendülésének és a javuló külső kilátásoknak köszönhető. A későbbiekben az EU gazdasága számos fronton ütközik ellenállásba, amely visszafoghatja a keresletet. A fellendülést több ideiglenes tényező, mint pl. időjárási, ciklikus és politikai hatások is befolyásolhatják.

E hatások megszűnésével a GDP-növekedés üteme csak 2010 végére fog stabilizálódni. Ennek oka a még mindig igen alacsony kapacitáskihasználás, a tőkeáttétel csökkenése, a beruházásokat visszafogó fokozott kockázatkerülés és a magánfogyasztás növekedésének csekély mértéke. A fogyasztás növekedését az alacsony bér- és foglalkoztatottság-növekedés, valamint egyes országokban a lakáspiaci korrekció is korlátozza.

Nyomás alatt a munkaerőpiac és az államháztartás

A gazdasági válság súlyos, de a vártnál némileg kisebb hatást gyakorolt az EU munkaerőpiacára. Ezt a rövid távú intézkedések és egyes tagállamokban a munkaerő megtartását célzó beavatkozások magyarázzák, de bizonyos mértékben a korábbi reformok eredményeinek is betudható. Már elkezdtek megmutatkozni a stabilizáció jelei, és a kilátások az őszi előrejelzéshez képest valamivel derűsebbek. Mindezek ellenére a foglalkoztatottság az idén mintegy 1 százalékkal szűkül, és csak 2011 folyamán fog növekedni, mivel a reálgazdaságban bekövetkező fejleményeket a munkaerőpiac csak a szokásos mértékű késéssel tudja követni. Az EU-n belüli munkanélküliség 10 százalékhoz közel – azaz a tavaly ősszel előre jelzetthez képest fél százalékponttal alacsonyabb szinten – fog stabilizálódni, de ez tagállamonként erős szórást mutat.

A recesszió jelentős hatással volt az államháztartásokra. Az automatikus stabilizátorok működésének és az európai gazdasági helyreállítási terv keretei között hozott támogató intézkedéseknek köszönhetően az államháztartási hiány 2008 óta megháromszorozódott. A hiány idén fog tetőzni az unióban (elérve a GDP 7,25 százalékát), majd 2011-ben kismértékben javulni fog (körülbelül 6,5 százalékra). Ez az ideiglenes támogató intézkedések kifutását és a gazdasági tevékenység fellendülését tükrözi. Az államadósság továbbra is növekedő pályát fog befutni. Az átlagot tekintve magas és növekedő tendenciát mutató államadósság bizonyul a válság legtartósabb következményének, mivel a jelenlegi előrejelzési időszakon jóval túlmenően is hatást gyakorol a gazdaságra.

Az infláció továbbra is alacsony szinten marad

A fogyasztóiár-infláció az elmúlt év során megfigyelhető igen alacsony szinthez képest némi emelkedést mutat. Mindazonáltal a gazdaságban meglévő többletkapacitások mind a bérnövekedést, mind az inflációt korlátozzák, részlegesen ellentételezve a nyersanyagárak várható emelkedését és az euróövezetre vonatkozóan az euró gyengülését. A HICP-infláció az előrejelzések szerint az idén és jövőre is egyaránt átlagosan 1,75 százalék lesz az EU-ban (illetve 1,5 és 1,75 százalék az euróövezetben).

Nagymértékű bizonytalanság, viszonylag kiegyensúlyozott kockázatokkal

Az EU gazdasági fellendülését nagymértékű bizonytalanság övezi, amit többek között az államkötvények piacán jelenleg megfigyelhető feszültség is jelez. Az előrejelzés is bizonytalan, viszonylag kiegyensúlyozott kockázatokkal. Ahogy a gazdaság kilábal a pénzügyi válsággal súlyosbított recesszióból, a helyreállítás alapvetően a pénzügyi piacok stabilitásától függ, amelyet még mindig nem sikerült szilárdan visszaállítani.

A stabilizáció látható jelei ellenére a munkaerő-piaci helyzet továbbra is ingatag. A fejlődő piacok és ezáltal a kereskedelem fellendülése a jelenleg vártnál nagyobb lendületet adhat az EU gazdaságának. A Görögországnak nyújtott pénzügyi támogatás sikere is növelheti a befektetők és fogyasztók bizalmát, az inflációs kilátásokkal kapcsolatos kockázatok is nagyrészt kiegyensúlyozottak.

Forrás: Európai Bizottság

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…